Devlet hastanesinin çatı bölümünden kaynaklı su sızıntısının devam etmesi sonrası hastanede yapılan ameliyatlar durduruldu.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde bulunan Devlet Hastanesi'nde çatı kaynaklı su sızıntısı nedeniyle tüm ameliyatlar durduruldu. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bu durumla ilgili olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yazılı olarak yanıtlanması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi sundu.

Bismil İlçesi Devlet Hastanesi'nde çatıda yaşanan su sızıntısı sebebiyle ameliyatlar durduruldu. Randevu alarak haftalar öncesinden ameliyat olacak hastalar, başka hastanelere sevk ediliyor. Hastanenin çatısında yaşanan su sızıntısı sorunu, 2010 yılında başlayan yapım sürecinden sonra 2015 yılında faaliyete geçen 100 yataklı hastanede tespit edildi. Ancak sızıntı sorunu çözüme kavuşturulamadığı için ameliyatlar geçici bir süre durduruldu. Ameliyatların ne zaman yeniden yapılacağı ise belirsizliğini koruyor, bu durum hastalar arasında büyük bir endişe kaynağı haline geldi.

Bina çatısında su sızdı!

Bismil Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Remzi Güneş, Devlet hastanesinin tek ameliyathanesinde bina çatısı olmadığı için yağmur suyunun içeri girdiğini belirterek, Ameliyatların yapıldığı bölümde cihazların olduğu yerde damlama oluyor” dedi.

Ameliyatların yeniden başlaması için girişimler sürüyor

Ameliyathanenin tekrar faaliyete geçmesi için gerekli yerlere yazışmaları yaptıklarını ifade eden, Başhekim, Güneş; “tüm çabaları gösteriyoruz. Gerekli ödeme emri geldiği zaman ameliyathanenin bina çatı onarımı sağlayıp, cihazları gözde geçirip, ameliyathaneyi tekrar faaliyete geçireceğiz.” Dedi

Tanrıkulu, sorunu Meclis gündemine taşıdı

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Bismil Devlet Hastanesindeki sorunla ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanması isteğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi sundu.

Tanrıkulu, önergenin gerekçesinde, Diyarbakır'ın 120 bin nüfuslu ilçesi Bismil'de, yurttaşlarımıza hizmet veren Devlet Hastanesinin çatısında yaşanan yağmur suyu sızıntısı sebebiyle ameliyathane cihazlarının arıza yaptığı ve ilçedeki ameliyatların durduğu yönünde iddiaların kamuoyuna yansıdığını ifade ederek, Binanın inşaatına 2010 yılında başlandığı ve 2015 yılında da yurttaşlarımızın hizmetine açıldığı bilinmektedir” dedi.

İddiaları Bakan Koca’ya sordu

Tanrıkulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanması isteğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına şu soruları yöneltti:

Bir Garip Açıklama: ‘Hasta Yakınlarına Hastane Personelinin Hatalı İşlemleri Tamamlatılıyor’ Bir Garip Açıklama: ‘Hasta Yakınlarına Hastane Personelinin Hatalı İşlemleri Tamamlatılıyor’

1. Bismil Devlet Hastanesindeki tek ameliyathanesinde çatı olmadığı için yağmur suyunun sızdığı iddiaları doğru mudur?

2. 2010 yılında inşaatına başlanan ve 2015 yılında hizmete açılan binada inşaatı hangi yüklenici firmaya yaptırılmıştır?

3. Devlet Hastanesi inşaatını gerçekleştiren firmayla binanın teslimi sonrasında yaşanan inşaat kaynaklı arızaların çözümü için bir anlaşma yapılmış mıdır?

4. 120 bin nüfuslu ilçenin tek ameliyathanesinin hizmeti durdurmasına karşı Bakanlık tarafından alınan tedbir nedir?

5. Yurttaşlarımızın sağlık alanında yaşadıkları bu mağduriyetin giderilmesi ve tamiratın gerçekleştirilmesi için gerekli ödeme emrinin ivedilikle çıkartılmamasının sebebi nedir?

6. Devlet Hastanesi binasının 9 yıl önce hizmete girdiği düşünüldüğünde; henüz yeni sayılabilecek yapıda inşaat kaynaklı yaşanan bu sorunun tespiti ve yüklenici firmanın (varsa) sorumluluğunun belirlenmesi için yasal süreç başlatılacak mıdır?

7. İnşaat kaynaklı bu arızadan doğan kamu zararının giderilmesi için Bakanlık tarafından ne gibi girişimlerde bulunulacaktır?

8. Bismil Devlet Hastanesi inşaatı için yapılan ihalenin süresi, kapsamı ve şartları nedir?

9. İhaleye hangi firmalar katılmıştır, kazanan firma taahhüt edilen sürede mi binayı teslim etmiştir?

10. Bina inşaatı tamamlanıp Bakanlığa devredildiğinde inşaat sürecine dair gerekli denetimler yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu denetimlerin raporları kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?

11. Bismil Devlet Hastanesinde yaşanan inşaat kaynaklı arızalar sebebiyle hem maddi anlamda kamu zararı doğmuştur hem de yurttaşlarımızın sağlığı riske atılmıştır; dolayısıyla bina inşaatını yapan firma, yapıya onay veren kişi ve kurumlar hakkında yasal işlem başlatılacak mıdır?

12. Sağlık en temel insan haklarındandır, Bismil'de yaşayan yurttaşlarımız bu haktan mahrum ediliyorlar; tadilat için gerekli ödeme emrini henüz vermeyen kişi ve kurumlar hakkında görevi kötüye kullanma gerekçesiyle yasal süreç izlenecek midir?