Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bugün 24 TV'de canlı yayına katılarak gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.

Bakan Bilgin, "Şu an için net bir rakam söylemem doğru olmaz. Ancak, fiyat artışlarını, ücretlerin reel alım gücünü ve diğer birtakım parametreleri göz önünde bulundurarak değerlendiriyoruz." açıklamasında bulundu.

Emekli maaşlarına temmuzda zam yapacağız

Vedat Bilgin, yaptığı açıklamada maaşı 7 bin 500 liranın üzerinde olan emeklilerin durumuyla ilgili bilgiler verdi. Bakan Bilgin, önceden tamamladıkları çalışmaları Meclis'e intikal ettirdiklerini belirtirken, depremden sonra bu çalışmaların bazılarının yarım kaldığını ifade etti. Bakan Bilgin, son hazırlıklarından birinin de 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emekliler için kademeli bir zam planı olduğunu söyledi. Bu plana göre, 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzeri maaş alan emeklilerin zam alacağı belirtildi. Bakan Bilgin, planın temmuz ayında uygulamaya sokulacağını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, düşük prim gün sayısına sahip yaklaşık 450 bin insanın durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin, bu kişilere

Sizin de bir geliriniz olsun" düşüncesiyle maaş bağlandığını belirterek, en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya çıkmasıyla birlikte bu kişilerin de maaşlarının 7 bin 500 liraya yükseldiğini ancak 6 bin-7 bin lira maaşı olanların da olduğunu ifade etti.

Bakan Bilgin, temmuz ayında kademeli olarak farklılaşmış yansıtma oranlarıyla bu kişileri de dikkate alan bir değerlendirme yapacaklarını belirtti.

HAYAT PAHALILIĞI..

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret konusunda açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin, asgari ücretin 8 bin 500 lira olduğunu ancak yüksek hayat pahalılığı sebebiyle yeni bir düzenleme yapacaklarını duyurdu.

Asgari ücretin 5 haneye çıkıp çıkmayacağına yönelik soruya ise,

Fiyat artışlarını, fiyatların genel seviyesini ve ücretlerin reel alım gücünü ölçen birtakım parametrelerimiz var, ona göre değerlendiriyoruz

şeklinde yanıt verdi. Bakan Bilgin'in yeni düzenleme hakkındaki açıklamaları ise temmuz ayında yapılacak.

Kamu İşçileri Zam Pazarlığı

Bakan Bilgin, kamu işçileri için yapılacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu hafta perşembe ya da cuma günü TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleriyle bir araya geleceklerini belirten Bilgin, bu toplantıda zam oranlarını açıklayacakları tarihi belirleyeceklerini ve bu tarihin seçimden önce olacağını ifade etti.