Mezarlığa giden vatandaş “burada çok ölü var” diyerek ambulans istedi.

Asılsız ihbarlar kesilmiyor

Farklı istek ve taleplerle 112 Acil Çağrı Merkezi'ni meşgul eden vatandaşların ilginç çağrıları, merkezin gereksiz yere yoğunlaşmasına neden oluyor. 7 gün 24 saat boyunca olaylara acil müdahale edebilmek için görev yapan 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanları, özellikle asılsız ihbarlar ve gereksiz aramalar nedeniyle büyük bir yorgunluk yaşıyorlar.

İhbarların %58’i boş çıkıyor

Emniyet, sağlık, jandarma, itfaiye ve AFAD birimleriyle koordineli bir şekilde çalışan Çağrı Merkezi, acil durum ekiplerinin olay mahalline en kısa sürede ulaşmasını sağlamaya çabalıyor. Ancak son üç ay içinde, Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen çağrıların yüzde 58,42'sinin olaya dönüşmediği belirtildi.

Öğretmen Atamalarını Milli Eğitim Bakanı Açıklayacak Öğretmen Atamalarını Milli Eğitim Bakanı Açıklayacak

"Burada çok ölü var" ihbarı

112 Acil Çağrı Merkezi çağrı karşılama personeli Şeyma Nur Mantar, mezarlık çevresindeki vatandaşların şaka amaçlı olarak 112'yi arayarak "Burada çok ölü var" şeklinde ihbarda bulunduklarını dile getirdi. Aynı zamanda eşinin takip edilmesini isteyen kişilerin de 112'yi aradığını belirten Mantar, sevgilisine ulaşamayan kişilerin ise ihbarda bulunarak sevgililerinin bulunmasını talep ettiklerini aktardı.

Çağrı karşılama personeli Mehmet Hanifi Bayar da yemek siparişi vermek isteyenlerin 112'yi aradığını ifade etti. Bayar, bir vatandaşın "2 döner ve 2 ayran siparişi vermek için" 112'yi aradığını paylaşırken, ayrıca Arka Sokaklar dizisindeki 'Rıza Baba' karakterini oynayan Rıza Soylu'ya ulaşmak isteyenlerin de 112'yi aradığını bildirdi.

Çağrı karşılama personeli Şebnem Yazıcıoğlu, hayvanları hastalanan vatandaşların 112'yi arayarak ambulans talep ettiklerini dile getirdi. Aynı zamanda, telefonları bozulan kişilerden yoğun çağrı aldıklarını ve tamir süreci hakkında bilgi talep ettiklerini aktaran bir diğer çağrı karşılama personeli Recep Kaşan, bu konuda nasıl bir sürecin işleyeceğini anlattıklarını ifade etti.

Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü İsmail Öztuna, acil durumlar haricinde çağrı merkezinin aranmaması çağrısında bulunarak, asılsız ihbarda bulunan kişilere 1980 lira idari para cezası uygulandığını belirtti.