AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın sunduğu yasa tasarısı Meclis gündemine geldi. İlgili maddelerle birlikte 24 maddeden oluşan yasa tasarısı, milyonlarca kişinin devletin elindeki tüm yükümlülükleri yerine getirmesine olanak tanıyacak. Bu vergi, ceza ve primler ile bunlara eklenen gecikme cezaları ve faiz dahil olmak üzere hem gerçek kişilerin hem de şirketlerin tahakkuk etmiş borçlarını kapsayacaktır.

Geçmişte çıkarılan yapılanma kanunlarının aksine bu düzenlemenin kapsamı çok daha geniştir.

Daha önce kapsama alınmayan yargı ihlallerine ilişkin para cezaları da daha önce kapsam dışı bırakılmıştı. Ayrıca belediyelerin borçları ile Genel Sağlık Sigortası prim borçları da dahildir.

Bunun yanında bir başka değişiklik ise taksit sayılarında yaşanacak. Daha önce iki ayda bir ödenen ve 36 aya kadar uzayan vadeler bu yapılandırma düzenlemesinde aylık olarak ödenecek ve 48 aya kadar uzayabilecek.

Yeni tasarının bir başka özelliği ise hem kapsama alanına giren tarihin uzun tutulması hem de başvuru için vatandaşa yeterli zaman tanınması oldu. Buna göre borçlar için 31 Aralık 2022 tarihi belirlendi.

Bu tarihe kadar kesinleşmiş tüm borçlar kapsama girerken icralık ya da davalık olan tüm alacak ve borçlar için de yapılandırma imkanı getirildi.

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in yazısına göre; Vatandaşların borç yapılandırmasına rahatça başvurmaları için de süre uzun tutuldu. Buna göre 3 aylık bir başvuru süresi tanınırken son tarih olarak 30 Nisan 2023 belirlendi.

Düzenlemedeki bir başka yenilik ise taksitlerini aksatanlarla ilgili oldu. Daha önceki yasalarda bir takvim yılında iki taksit aksatma hakkı bu yasada üçe çıkartıldı. Ancak bu yasada da diğerlerinde olduğu gibi ilk iki taksitin zamanında ödenmesi şart. Bu gerçekleşmediğinde yapılandırma bozulacak. İlk iki taksit ödendikten sonra kalan taksitleri bir takvim yılı içinde üç kez aksatmak mümkün olabilecek.
Aksatılan taksitler daha sonra ödendiğinde yapılandırma bozulmadan devam edecek. Bir başka yenilik ise küçük borçların başvuruya gerek kalmadan silinecek olması Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı tahsil dairelerince takip edilen alacaklardan, vadesi 31 Aralık 2022'den önce olduğu halde 1 Ocak 2023 itibariyle ödenmemiş ve tüm tahsil daireleri itibarıyla asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında bulunanların tahsilinden vazgeçilecek.