Dr. Hürkal Tezvar, yaşadığı ağır kalp sorunu nedeniyle fenalaşarak yoğun bakıma kaldırıldı.

Sağlıkta Şiddet Gün Geçtikçe Artıyor

Doğruyol, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını belirterek, sağlıkta şiddet haberlerinin buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu vurguladı. “Her gün onlarca, belki de yüzlerce sağlık çalışanımız hasta ve hasta yakınları tarafından sözlü ve fiziki şiddete maruz kalmaktadır” dedi.

Sorunun Kaynağı: Sağlığın Ticarileştirilmesi

Sağlıkta şiddetin yeni bir sorun olmadığını ifade eden Doğruyol, yeni Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun da dile getirdiği gibi “önceliğin hasta memnuniyeti” olması, sağlığın ticarileştirilmesi ve hastanın müşteri olarak görülmesi gibi sebeplerin şiddeti tetiklediğini belirtti.

Ayrıca, devlet hastanelerindeki doktorların yoğun iş yükü altında ezildiğini ve özellikle tatil bölgelerinde hizmet veren aile hekimlerinin hem yerel halk hem de misafir hastalarla başa çıkmakta zorlandığını vurguladı.

Yetkililere Eleştiri ve Sorular

Sağlıkta şiddeti önlemek için yetkililerin samimi olmadığını belirten Doğruyol, “Sağlıkta şiddetin gündem oluşturması için illaki doktorlarımız, hemşirelerimiz, teknisyenlerimiz kısaca sağlık çalışanlarımızdan biri ya da birkaçı hayatını mı kaybetmelidir?” diye sordu.

Genç Sağlık Sendikası Balıkesir’de Yüzlerce Sağlık Çalışanıyla Bir Araya Geldi Genç Sağlık Sendikası Balıkesir’de Yüzlerce Sağlık Çalışanıyla Bir Araya Geldi

Geçtiğimiz yıl TBMM’den geçen düzenlemenin de etkili olmadığını belirterek, şiddet uygulayanların genellikle karakolun ön kapısından girip arka kapısından çıktığını ifade etti.

Sağlıkta Şiddeti Önleme Önerileri

Doğruyol, sağlıkta şiddeti önlemek için caydırıcı cezaların getirilmesi ve uygulanması gerektiğini vurguladı. Şiddet uygulayana gözaltı uygulanması, sağlık hizmetlerinden belli süre (6 ay, 1 yıl) ücretli olarak faydalanma zorunluluğu getirilmesi, hapis cezasının ertelenmemesi ve paraya çevrilmemesi gibi yaptırımların acilen hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kamu spotları ile vatandaşların bilgilendirilmesi ve devlet büyüklerinin caydırıcı ifadeler kullanması gerektiğini savundu.

Kamuoyu Oluşturma Çağrısı

Yaşanan şiddet olaylarını gizlemek yerine, kamuoyu oluşturmak adına açıklamalar yapılması gerektiğini belirten Doğruyol, aksi takdirde şiddetin önlenmesinin mümkün olmayacağını ifade etti. Sağlık çalışanlarının şiddet sarmalından bir an önce kurtarılması gerektiğini belirterek, sağlıkta şiddete karşı tahammülün kalmadığını vurguladı.

Sağlık Çalışanlarının Sabrı Tükendi

Sağlık çalışanlarının şiddete karşı tahammül edecek sabrı kalmadığını belirten Doğruyol, “Kınamakla, üzüntü belirtmekle, yaşanan olayları münferit bir olay gibi görmekle sağlıkta şiddet sona ermez” dedi. Sağlık çalışanlarının hem hastalara hizmet ederken hem de kendi hayatlarını kaybetme endişesi içerisinde çalışmasının oldukça zor olduğunu belirten Doğruyol, yetkililere sağlıkta şiddeti seyretmekten vazgeçmeleri çağrısında bulundu.