Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından her defasında nitelikli sağlık hizmetinin verildiği yerlr olarak gösterilen şehir hastaneleri ile ilgili cumhurbaşkanı Erdoğan’da “hayalim” demişti. 

Sabah Gazetesinde yer alan habere göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘nın Şehir hastanelerinin sanıldığı gibi bütçeye yükünün kalmadığı sözünü öne çıkararak, bütçede şehir hastanesi payının 27,5 milyar Euro’nun üzerinde olmadığı, metrekare başına nominal değeri 2421 Euro bugünkü değere göre ise 1500 Euro olduğu haberleştirildi.

Devlet Hastanesi'nde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Toplantısı Devlet Hastanesi'nde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Toplantısı

“Biz almaya hazırız”

Söz konusu bu paralarla anahtar teslim bir şehir hastanesi yapılmasının mümkün olmadığı belirtilen haberde, Koca’nın “1500 Euro’ya Şehir hastanesi yapacak olan varsa yapsın biz almaya talibiz” sözü manşete çekildi.

Sabah Gazetesi Fahrettin Koca’yı böyle haber yaptı:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ülke genelindeki sağlık altyapısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Koca, 23 şehir hastanesinde toplamda 34 bini aşkın yatak kapasitesiyle hizmet verildiğini ifade etti. Ayrıca, yapımı devam eden 12 şehir hastanesinin yatak kapasitesinin 15 bin civarında olacağını belirtti. Bakan Koca, özel hastanelerdeki yatak artışının kamu hastanelerine göre oldukça sınırlı olduğunu vurgulayarak, son 2 yılda Sağlık Bakanlığı hastanelerinin yatak kapasitesinin 163 bin 207'den 172 bin 700'e, üniversite hastanelerinin yatak kapasitesinin ise 44 binden 45 bine yükseldiğini açıkladı.

İlk şehir hastanesi 2017’de açıldı

Türkiye'nin ilk şehir hastanesi olan Mersin Şehir Hastanesi'nin 3 Şubat 2017'de hizmete girdiğini hatırlatan Bakan Koca, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nin ise 1 milyon 312 bin metrekarelik kapalı alanıyla dünyanın tek seferde inşa edilen en büyük hastanesi olduğunu dile getirdi. Yeni nesil şehir hastanelerinin her hastaya özel bir oda sunma anlayışıyla tasarlandığını belirten Koca, odalarda bulunan tuvalet, banyo, televizyon, buzdolabı gibi olanakların hastalar ve yakınlarına konfor sağladığını aktardı.

Depreme dayanıklı hastaneler

Depremlere karşı sismik deprem izolatörleriyle donatılan şehir hastanelerinin, afet durumlarında da sağlık üssü olarak hizmet verebildiğini vurgulayan Bakan Koca, pandemi döneminde özellikle büyük bir önem kazandıklarını ifade etti. Pandemi sürecinde yoğun bir şekilde hizmet veren hastanelerin, sağlık çalışanlarının özverili çalışmalarıyla ön plana çıktığını dile getiren Koca, ayrıca Kahramanmaraş merkezli depremlerde de yaralılara şifa dağıttıklarını belirtti. 

12 Şehir hastanesi daha yapılacak

Bakanlığın verilerine göre, 2019'da Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde muayene oranlarının yüzde 74 iken 2023'te yüzde 80'e çıktığını ve özel hastanelere yapılan başvuruların ise 2023'te 16'dan 12'ye düştüğünü aktardı. Şu anda Antalya, Aydın, Denizli, Diyarbakır, Kütahya, Mardin, Ordu, Rize, Samsun, Sakarya, Trabzon ve Şanlıurfa'da şehir hastaneleri inşaatının devam ettiğini de sözlerine ekledi.