Promosyonla ilgili uzmanlar ise taşıma ve güncelleme yapılması mümkün, aksi durumda banka şikayet edilebilir değerlendirmesinde bulunuyor.

BANKALAR TALEPLERİ REDDEDİYOR!

Milyonlarca emekli geçen yıl yaşadığı 'promosyon' sıkıntısını bu yıl da yaşamaya devam ediyor. Bazı bankalar, kredi verdiği emeklinin promosyon taşıma talebini reddediyor. 'Krediyi kapatırsan taşıma yapabilirsin' şartı koyuyor. Kredi kartı borcu olan emeklinin promosyon taşıma talebi de onaylanmıyor. Bazı bankalar ise kredi sicili bozuk olan emekliye ödeme yapmak istemiyor.

Emeklilere İletişim, Alışveriş, Enerji Desteği! 9 Başlıkta Yeni Düzenleme Emeklilere İletişim, Alışveriş, Enerji Desteği! 9 Başlıkta Yeni Düzenleme

ÇAĞRI MERKEZLERİ TALEPLERE CEVAP VERMİYOR

Verilen promosyonu kredi gibi gören bazı bankalar, kredi skoru düşük olan emekliye 'Ödeme düzensizliği ya da hacizli kredi borcunuz olduğundan dolayı siciliniz bozulmuş görünüyor. Bu nedenle promosyonunuza taşıma ya da güncelleme yapılamıyor' açıklaması yapıyor. En çok şikayet alınan konulardan biri de banka çağrı merkezlerinin taşıma taleplerine cevap vermemesi. Birçok emekli, bankaların 'taşıma talebinizi aldık ancak 1 ay sonra iptal edilecek, biz size haber vereceğiz' açıklaması yaptıklarını belirtiyor.

PROMOSYONLAR EMEKLİLERİ TATMİN ETMİYOR

Diğer bir sorun ise geç ödeme yapılması. Emekli, maaşını başka bir bankaya taşıdığında promosyon ödemesini geç alabiliyor. Bu süre zarfında bankalar emekli maaşlarını değerlendiriyorlar. Öte yandan promosyon rakamları emeklileri tatmin etmiyor. Bazı bankaların promosyon rakamlarını geçen yıl ile aynı tuttuğu görülüyor. Birçok emekli "Geçen yıldan bu yana yüzde 100 zam aldık. Ama promosyon ödemeleri hala aynı seviyede' diyerek şikayet ediyor.

Ayrıca bankaların nakit ödeme yerine chip para gibi kredi kartı ile kullanılabilecek ödemeler yaptığı görülüyor. Ancak aynı kişiye kredi kartı çıkmadığı da ifade ediliyor. Böylece verilen chip para kullanım dışı kalıyor.

YARGITAY KARARLARI VAR, EMEKLİYE ZORLUK ÇIKARILAMAZ

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Bu tür baskılarla ilgili Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun açık bir kararı bulunuyor. Emeklilere böyle bir zorunluluk veya baskı yapılamaz. Emekliler, maaşlarını başka bankalara taşımakta özgürdürler. Emekliler, bu tür durumlarda tüketici hakem heyetlerine başvurabilirler. Rekabet Kurumu'nun bu konuya müdahale etmesi gerekiyor" dedi. Avukat Sibel Eryılmaz da "Resmi olarak bankaların bu şekilde bir uygulama yapması yasaktır. Bu bir suçtur. Nihayetinde, banka ile kredi sözleşmesi imzalanırken böyle bir madde eklenmemektedir. Bireylerin bu tür durumlarda savcılığa şikayet dilekçesi yazmalarını öneriyoruz. Dilekçenizi yazdıktan sonra, başka bir bankadan alacağınız promosyon farkını da banka size ödemek zorundadır" diye konuştu.

TOPLAM ÖDEME TUTARR 1,01 TRİLYONU GEÇTİ

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, şubat ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan toplam ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon liraya yükseldi. Ödemelerin 843,1 milyar lirası kredi kartlarıyla gerçekleşirken, banka kartlarıyla 150,3 milyar lira ve ön ödemeli kartlarla 19 milyar lira ödeme yapıldı. Ödemelerde büyüme oranı, kredi kartlarında yüzde 166, banka kartlarında yüzde 94 ve ön ödemeli kartlarda yüzde 184 olarak gerçekleşti.

Şubat ayı itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 120,4 milyon, banka kartı sayısı 191,2 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 91,8 milyona yükseldi. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında, kredi kartı sayısında yüzde 18, banka kartı sayısında yüzde 11 ve ön ödemeli kart sayısında yüzde 23 artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise yüzde 15 artarak 403,4 milyona ulaştı. İnternetten yapılan kartlı ödemeler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 177 artarak 294 milyar liraya yaklaştı. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı yüzde 26 oldu. Temassız ödeme tutarı ise yüzde 188 artarak 290,6 milyar lira olarak gerçekleşti. Şubatta mağaza içi yapılan her 4 kartlı ödemeden 3'ü temassız olarak gerçekleşti.