Promosyonla ilgili 2007/21 sayılı Başbakanlık Genelgesinin esas alınarak sözleşmelerin imzalanması gerekirken, Genelgenin açık hükümleri ortadayken promosyon tutarı içerisinde yer alan bank kart lira kısmının bazı personellere verilmemesi, Sağlık Bakanlığı, Genelgeyi hiçe sayarak mı sözleşme imzaladı sorusunu akıllara getirdi.

Ankara'da promosyon ücretini alamayan sağlık personelinin kendi girişimleriyle Ziraat Bankası Şubeleriyle yaptıkları şifai görüşmelerde; Şube Müdürlerinin topu, imzalanan sözleşmeye attıkları, sözleşme nedeniyle kredi kartına yatırılacağı, kredi kartı almayan yada takiplerden dolayı alamayanların promosyona hak kazanamadıkları için ücret ödenmeyeceğini açık açık söylemeye başladı.

maas-promosyon-protokolu-hakkinda

PARA TÜM KESİMLERİ SUSTURDU

Tüm hastanelerde hem promosyon  hemde para puanlarla alakalı çok fazla mağdur sağlık personeli bulunuyor. Promosyon mağduriyeti ile ilgili hiçbir sendikanın dava açmaması ise paranın gücü herkesi susturuyor şeklinde yorumlanıyor. Sendika Şubelerinin de "inşallah", "hayırlısı", "takip ediyoruz" gibi cümlelerle personeli oyalamalarını da ayrıca kınıyoruz.

YENİ BAŞLAYANLARA DA FARKLAR ÖDENMİYOR

Öte yandan Sağlık Bakanlığı personel alımı kapsamında göreve yeni başlayan sağlık personellerine de promosyon farkının yatırılmaması sonrası Sağlık Bakanlığının yaptığı anlaşmanın tüm kesimleri mağdur ettiğini ortaya koymuş oldu. 

Sayın Yetkililer, promosyon alamayan sağlık personellerinin ahı dilinizden düşürmediğiniz ahirette de yakanızı bırakmayacaktır.  

İcra, limit yetersizliği veya kendi isteğiyle ile kredi kartı kullanmayan çalışan personele verilmeyen promosyonla ilgili bir sağlık çalışanının sosyal medyada yaptığı paylaşım Ziraat Bankası mağduriyetini gözler önüne serdi.

1800 Liralık bank kart lira mağduriyeti yaşan bir sağlık çalışanı yaşadığı mağduriyeti böyle özetledi: “Şimdi bu hakkımız olan promosyonu ziraat bankası bize vermeyecekmi böyle bir anlaşmaya nasıl göz yumuldu herkes parapuanı alıp harcadı zaten ekonomik yönden rahat olsaydık kredi kartını çıkarabilirdik bazı arkadaşlar bizim bu gönderimizden rahatsız olsada burdan sesimizi duyurmak istiyoruz lütfen sayın bakanlığımız ziraat bankası yöneticileri bu sözleşme imzalanirken orada olan sendika yetkilileri en kısa zamanda bu parapuanları maaş kartımıza lütfen tanımlayınız.Arkadaslar ayrıca kredi kartı alın demeyin çıkaramıyoruz sicil notundan dolayı .”

Çalışanlar aşağıdaki dilekçe örneğini CİMER üzerinden Sağlık Bakanlığına göndererek haklarını arayabilirler.

Bilindiği gibi kamu görevlilerinin aylık ücretleri bankalar yoluyla ödenmekte ve anlaşma yapılan bankalar yatırılan maaşlar karşılığında promosyon ödemeleri yapmaktadırlar. Bende Sağlık Bakanlığı personeli olarak Gaziantep Şahinbey İlçe Sağlık Müdürlüğünde Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni olarak görev yapmaktayım.

Bakanlığımız tarafından 2022 yılında Ziraat Bankası ile 36 aylık promosyon anlaşması yapılmış ve personele 25.200,00 TL Nakit ve 3.800,00 TL, 1800,00 TL’si 15/01/2023 tarihinde 1.000,00 TL ise 2023 Haziran ve 2023 Aralık ayında 2 taksitle personelin kredi kartlarına Bankkart Lira olarak ödeneceği duyurulmuştur. Fakat detayları ile ilgili herhangi bir bilgi paylaşılmamıştır. Sonuç olarak duyuru yapıldıktan sonra bağlı bulunduğumuz ..... İl Sağlık Müdürlüğü Ziraat Bankası .....Şubesi ile promosyon sözleşmesini imzalayarak Aralık 2022 tarihinde 25.200,00 TL lik kısmının aynı ay içerisinde personel hesaplarına aktarılması sağlanmıştır. Bu süreçten sonra Bankkart Liraların ise nasıl ve ne şekilde ödeneceği hususu gündeme gelmiş ve ilgili sendika ve yetkililerden kulaktan dolma tabiri ile aldığımız duyumlara göre sadece kredi kartı olanlara değil Bankkartı olanlara da para puan ödemesinin yapılacağı söylenmiştir.

Ancak 15 Ocak 2023 tarihine geldiğimizde ilgili Banka sadece kredi kartı olanlara ilk taksit olan 1.800,00 TL’lik kısmın ödemesini yapmış fakat Bankkartı olan ve kredi kartı olmayan (İcra, Limit yetersizliği ve kendi isteği gibi v.b. nedenlerle kredi kartı olmayan, alamayan ve verilmeyen) personele ödeme yapılmamıştır.

Promosyon sözleşmelerinin hazırlanırken 2007/21 sayılı başbakanlık genelgesi esas alınarak yapılması gerektiğinden söz konusu genelgenin ilgili “5- (Değişik : 5.8.2008/26958 RG) Dağıtılacak promosyonlar, ilgili banka tarafından personel adına açılan hesaba aktarılmak suretiyle ödenecektir. Ve 7- Genelge çerçevesinde yapılacak uygulamalar kurum personelinin rahatlıkla bilgi edinebileceği şekilde ilan panoları ve internet siteleri yoluyla ilan edilecek, aleniyet ilkesine titizlikle riayet edilecektir.“ maddelerine riayet edilmediği aşikârdır. Bu durumdan kaynaklı benim ve benim gibi birçok personel kredi kartı olmadığı için hak kaybına uğratılmıştır.

Konu ile ilgili gerekli çalışmaların Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve ilgili banka yetkilileri tarafından değerlendirilerek ortaya çıkan bu hak kaybının giderilmesi hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.