Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1 Temmuz tarihinde sona erecek olan yüzde 25 kira artış oranı sınırlamasına yönelik açıklamalar yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamalarla ilgili tartışmaları sürdürüyor. Bakan Kurum, ev sahiplerinin fahiş fiyatlarla kiralama yapmak isteyebileceğini, ancak bu durumun istisnai olduğunu belirtti. Yasal sınırların üstündeki kira artışlarının kanunen yapılamayacağını söyleyen Bakan Kurum, ev sahiplerinin yüzde 25'ten fazla artış talep etmesi durumunda kirayı yüzde 25 olarak ödemenin yeterli olduğunu ifade etti.

Bakan Kurum'un açıklamaları, ev sahiplerinin yasal sınırları aşarak kira artışı talep etmesi durumunda kiracıların ne yapabileceği konusunda, “bankadan kiranızı yüzde 25 olarak yatırın ve devam edin" şeklinde konuştu.

Bakan Kurum şunları söyledi:

Kira artışı ile ilgili geçtiğimiz yıl salgın sürecinin etkileri ile hem tedarik zincirinde hem maliyetlerde artış oldu. Birçok sektör dünyada üretimi durdurdu. Dünya ülkeleri tarihlerinde görmedikleri enflasyonu yaşadı ve arz talep dengesi bozuldu. Her yıl 600 bin yeni konut yapılır bunun yüzde 8-10'nu kamu yapar. Bir taraftan arzı artırdık diğer taraftan da kiracı kardeşlerimizi koruyabilmek için artış sınırını yüzde 25 olarak belirledik. Haziran ayı ile enflasyon düşüşe geçecek. Vatandaşımızı da mağdur etmemiş olacağız.

14 MAYIS'TAN SONRA DA YATIRIMLAR DEVAM EDECEK

Artış sınırını Temmuz ayına kadar getirdiklerini kaydeden Kurum, “Vatandaşımızı hiçbir zaman çaresiz bırakmadık. Bütün sektörlere destek olduk. Bundan sonraki süreçte de hem ev sahiplerine hem kiracılara bu destekler olacak. İstikrar ortamı çok önemlidir. 21 yıldır bu ülkede hemen hemen her alanda devrim niteliğinde yatırım yapılması bu güven ikliminden kaynaklanmıştır. 14 Mayıs'tan sonra da yatırımlar devam edecektir.” İfadelerini kullandı.

Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var” diyen Çevre Bakanı Kurum, “tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 olarak yatırın ve devam edin. Bu süreç geçici, piyasa oturacak. Belli desteklerimizi muafiyetlerimizi verdik. Piyasa normale dönecektir.”

ifadelerine yer verdi.

"SÜRECİ LİYAKATLİ YÜRÜTÜRSENİZ HER ŞEY YAPILABİLİR"

İlk evim, ilk iş yerim, ilk arsam projesiyle ilgili de önemli açıklamalar kaydeden Murat Kurum,

Biz güçlü bir devletiz. Süreci liyakatli yürütürseniz her şey yapılabilir. Elazığ'da deprem oldu, salgının başladığı ilk zamanlardı; ve orada hızlı bir şekilde inşa sürecine girdik. Ardından seller oldu. Kastamonu, Rize, Trabzon'da. Hemen ardından İzmir'de deprem oldu. İnsanlarımızın sokağa çıkamadığı günlerde biz vatandaşlarımıza sözümüzü yerine getirdik. Şimdi hem kentsel dönüşüm şantiyemiz hem sosyal konutlarımız devam etti.

ifadelerini kullandı.