Sözcü gazetesi köşe yazarı Saygı Öztürk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında memuriyetten atılan Daire Baş Başkanıyla ilgili yolsuzluk dosyasını yazdı.

İşte Saygı ÖZTÜRKün o yazısı:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgini, devlet malına sahip çıkan, keyfi harcamalara izin vermeyen bir kişi olarak tanırım. Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) bazı yolsuzluk iddialarının üzerine gitti. Ancak belli bir yere kadar gelince soruşturma kilitlendi. Çünkü olaya adı karışanların sırtlarını dayadıkları siyasetçiler var.

Soruşturmalar yapılıyor, yolsuzluklar belirleniyor ancak bu dosyalar ya hiç C. Savcılığına intikal ettirilmiyor ya da soruşturma kritik isimlere doğru uzanınca durduruluyor. İnsan sağlığıyla oynanmasına seyirci kalınıyor. Sahte kanser ilaçlarını vatandaşa satıyorlar. Yani hastamız hem parasından hem sağlığından oluyor. Bu da yetmiyor, ithal edildiği ülkede bile ruhsatı bulunmayan ilaçlar ülkemize sokuluyor, satışı yapılıyor.

İRANDAN GETİRİLİYOR

Şirketlerde olmayan ürünlerin faturalandırılması, sahte ilaçlar, ruhsatsız ilaçlar artık sıradan yolsuzluklar olmuş. İyi de birilerinin bunların üzerine gitmesi gerekiyor. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, SGKdaki yolsuzluk iddialarını sıkça gündeme getiriyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde milletvekilleri, bakanları sadece bütçe görüşmeleri sırasında görebiliyor. Önemli iddialar içeren soru önergelerine cevap bile verilmiyor.

Geçmeyen, kötüleşen veya başka tür kanser tedavisi gördükten sonra tekrarlayan kanser türünü tedavi etmek için kullanılan bir ilaç var. ABD firmasının ürettiği ilacın, İranda farklı bir isimle jeneriği üretiliyor. Ancak İranda ilaç ruhsatlı olmadığından ABDli üretici firma konuyu yargıya taşıdı, ilaç hakkında ihtiyatı tedbir kararı aldırdı. İranda ruhsatı olmayan, ihtiyati tedbir kararı alınan ilaç, yurt dışı ilaç listesine eklendi ve iki ayrı firma tarafından Türkiyeye getirildi. Yani, ruhsatsız ilaç ithal ediliyor, bunlar vatandaşa satılıyor.

4 MİLYARLIK YOLSUZLUK

SGKdaki 1 milyar TLlik yolsuzluk dosyasının ayrıntılarına CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ulaştı. Bulut, Bakan Yardımcısı Ahmet Erdemin yeğeni SGK Tıbbi Cihaz Daire Başkanı M.A.Enin memuriyetten uzaklaştırıldığını belirtti. Bulut, önergesinde gizlenen isimlere ilişkin yeni iddia gündeme getirdi. İşte söyledikleri:

“2021 yılında başlatılan soruşturmada yolsuzluğun boyutu o dönem 1 milyar, bugün ki kurla en az 4 milyar liradır. Soruşturmanın başlatılmasının ardından bir bakanın yeğeni M.S. ortağı olduğu firmadan istifa etti. Yolsuzluklarla ilgili verdiğimiz iki önergenin ısrarla yanıtlanmaması, isimlerin açıklanmaması yolsuzluğa karışan isimlerin saklandığı izlenimi yaratıyor.”

SGKnın içine düştüğü durum acı. Bakanın, yolsuzlukları gizlemesi ise anlaşılır gibi değil…

Editör: Güler Sağlam