Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, asgari ücret ve emekli refah payı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati, çalışan ve emeklilerin enflasyon karşısında zarar görmesini engellemek amacıyla politikalar uygulandığını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, NTV yayınında ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Nebati, asgari ücrette yaklaşık yüzde 100'e varan bir artış gerçekleştirildiğini ve emeklilere ve memurlara da yaklaşık yüzde 85 artış sağlandığını açıkladı. Ancak 7 bin 500 TL üzeri alanların hala imkandan yararlanmaları gerektiğine dair tepkilerin olduğuna da değindi.

Çalışma Bakanlığı'nın bu konuda bir çalışma yürüttüğünü belirten Bakan Nebati, toplu sözleşme gereği asgari ücrete 6 puanlık bir zam yapılacağını ve enflasyon farkının da dikkate alınacağını ifade etti. Ancak yeterli orana ulaşılamaması halinde çalışmaların sürdürüleceğini de vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonda aralık ayından beri hissedilir bir düşüş sürecinin başladığını belirterek ''Son açıklanan verilerde yıllık enflasyonun 44'ün altına gelmesi bizim için de pozitif sürpriz oldu'' dedi.

Bakan Nebati'nin açıklamalarından satır başları:

Enflasyonun aralık ayında bir baz etkisiyle düşmenin başlayacağını ifade etmiştik. Öngörüler bir bir gerçekleşiyor. Emtia fiyatlarının beklenmedik bir şekilde artmasına ve dünyanın tamamında enflasyonist baskı oluştu. Kurlardaki ralliyle beraber enflasyonu en şiddetli ülkelerden olduk. Enflasyonu vatandaşımız çok ağır bir şekilde hissetti. Enerji fiyatlarının sakinleşmeye başlaması, kurdaki oynaklığın kabul edilebilir olmasıyla enflasyonun hissedilir düşmesine neden oldu. 44'ün altına gelmesi bizim için de pozitif sürpriz oldu. Enflasyon baz etkisiyle düşüyor kısmını geçti.

Benzin 20 liranın altına gelecek

Geçen yıl 30 liraya çıkan motorin 22 liranın altında. Benzin 27 liraya çıkmıştı, şimdi 20'nin altına gelecek. Tarım üretici açısından motorin, gübre fiyatları, lojistik maliyeti düştü. Enflasyonun yazla birlikte üstündeki baskı azalacak. OVP'deki hedeflere bağlıyız. Depremden dolayı enflasyon etkisi sınırlı kalacak."

"Bakanlık zam için çalışma yürütüyor"

Çalışan ve emeklilerin enflasyon karşısında zarar görmesini engelleyecek politika uygulanıyor. Asgari ücrete yüzde 100'e yakın artış, emekli ve memurlara da yüzde 85 artış oldu. 7 bin 500 üzeri alanların imkandan yararlanması gerekiyor diye tepki gösterildi. Çalışma Bakanlığımız bir çalışma yapıyor. Toplu sözleşme gereği 6 puanlık bir ödeme var, artı enflasyon farkı var. Yeterli orana ulaşmazsa çalışmaları sürdürüyoruz. Biz bütçe disiplinine uyan hükümet olarak disiplinden taviz vermeden kaynağı oluşturup Cumhurbaşkanımızın ilanı yönüne gideceğiz.

Bakan Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'yle ilgili olarak,

Düşük faiz ile ülkeyi yönetebildiğimizi gördük

dedi. Nebati, ekonomi politikasında yapılacak kısme düzeltmelerin devam edeceğini söyledi.

"Ralli dedikoduları gerçeği yansıtmıyor"

Piyasada dolar sıkıntısı var mı?" sorusunu yanıtlayan Nebati "Döviz kurlarındaki rallinin tekrar gerçekleşeceği dedikoduları gerçeği yansıtmıyor. Dövizdeki ikili fiyatın oluşması dedikoduları güçlendirse de ralli olması söz konusu değil.

diye konuştu.

"Yüksek faiz olmayacak"

Birileri yüksek faiz bekliyor olabilir, gerçekleşmeyecek." diyen Nebati şöyle devam etti: "Muhalif kanattan hiçbir ekonomi yöneticisi ben faizleri artıracağım demedi. Faizi artıracak mısınız, artırmayacak mısınız? Muhalif taraftaki parlatmaya çalıştıkları kim varsa faizleri artıracağım diyemez. Piyasa faiz artırımı noktasında net bir duruşu sergilemiş durumda. Bu adımın çok farklı travmalara sebep olacağını karşı tarafın da bizim de bildiğimizi ifade edeyim."

"KKM bu yıl sonlandırılmaz"

Bakan Nebati, kur korumalı mevduatın bu yıl sonlandırılmayacağını söyledi.

Nebati, bütçenin şu an sağlıklı olduğunu ancak ihtiyaç halinde adım atılacağını ifade etti.

Editör: Güler Sağlam