Şimşek'in katılımıyla gerçekleşecek olan toplantıda, Türkiye'nin 2021 yılında dahil edildiği gri listeden çıkarılması konusunun ele alınacağı belirtiliyor.

Toplantıya Katılacak

Bakan Şimşek, Türkiye'nin gri listeden çıkarılma süreci için Haziran ayını işaret etmiş ve gerekli teknik çalışmaların tamamlandığını duyurmuştu. Reuters'a konuşan bir kaynağa göre, Şimşek'in 28 Haziran'daki FATF toplantısına katılmak üzere Singapur'a gideceği doğrulandı.

FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede ülkelerin performanslarını değerlendiren ve bu kapsamda Türkiye'yi 2021'de gri listeye alan bir organizasyon. Bakan Şimşek, Şubat ayında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin gri listeden çıkarılması için FATF ile gerekli teknik çalışmaların tamamlandığını ve Haziran ayında yapılacak yerinde denetimlerle sürecin tamamlanacağını belirtmişti.

FATF, 1989 yılında OECD tarafından suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının finansmanının önlenmesi amacıyla kurulmuş bir organizasyon olup, dünya genelinde 200'den fazla ülke FATF tavsiyelerine uyacağını taahhüt etmiştir. Türkiye, 1991 yılında FATF tavsiyelerini kabul ederek teşkilata üye olmuştur.

Bu çerçevede, finansal ve finansal olmayan kuruluşlardan suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesiyle ilgili veri toplamak, şüpheli işlem bildirimlerini almak, analiz etmek ve gerektiğinde detaylı inceleme yapmak amacıyla 1997 yılında Maliye Bakanlığı bünyesinde Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) kurulmuştur.