Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Sağlık Bakanlığına davet edilerek fikir alışverişinde bulunmak üzere düzenlenen uzman hekim toplantısı haberimiz yayına verildiği sırada hala devam ediyor.

Toplantıdan gelen bilgilere göre performans sisteminin aşamalı bir şekilde tamamen değiştirileceğini anlatan Fahrettin Koca, aile hekimliği sisteminin baştan sona revize edileceğini, bina vs Bakanlık tarafından yapılacağını, 2. Basamağın güçlendirileceğini ve bu şekilde 3. Basamaktaki yükün azaltılacağını söylediği aktarıldı.

SÖZLEŞMELİ YÖNETİCİ MAAŞLARI DÜŞECEK

Bir başka önemli açıklama ise Valilerin tepkisi nedeniyle sözleşmeli yöneticilik yapan Başhekim, sağlık müdürlüklerindeki başkan ve benzeri idarecilerin yüksek maaşlarının vali maaşlarının altına indirileceği Bakan Koca toplantıya katılanlara iletildi.

UZMAN DOKTOR MAAŞI 2 KATINA ÇIKACAK

1 Temmuz itibari ile ek ödeme ile ilgili çıkaracakları yönetmelikle katsayılarım artırılacak uzman hekimlerin mevcut aldıkları toplam ücretin 2 katı tutarına çıkacağını aktaran Fahrettin Koca tüm yandal uzmanlarının da sözleşmeli statüye geçirileceğini açıkladı.

FARKLI BRANŞLARIN PUANI AYNI OLMAYACAK

Dahili branşta görev yapan bir hekimin yapacağı bir puanın karşılığı ile cerrahi branşta görev yapan hekimin bir puanının karşılığının aynı olmayacağını söyleyen Bakan Koca intörn ve son sınıf diş hekimlerine yarım asgari ücret tutarında ödeme yapılacağını aktardı.

Toplantıya katılan Prof. Dr. Özcengiz, Bakan Koca'nın anlattıklarıyla ilgili şu paylaşımı yaptı:

“X ray de koyacağız hastane girişlerine dedi. Performansı kaldıracaklarını ifade etti. Aynı şehirde hatta ülkede aynı işi yapanın aynı parayı alacağını söyledi. Pratisyen, asistan, uzman, yan dal uzmanı şeklinde bir hiyerarşik ücretten söz etti. İyileştirmeler olacakmış. Emekliliğe yansıyan düzenlemeler yapılmış. Genel olarak bir iyileştirme olacakmış. Bunun hissedilmesi 15 Ağustos’u bulacakmış.

Üniversiteler bu işlerden en az nasiplenecek yerler halinde. Asistanların gelirleri düzeltilecek ve hepsi SBA kadrosuna alınıp, kadim üniversitelerde görevlendirilecekmiş. Yan dal ödüllendirilecek ve katsayısı yükseltilecekmiş. Yan dal uzmanları sözleşmeli çalışabilecekmiş. 1.basamak yani aile hekimliği eski sağlık ocağı sistemine benzer bir yapıya dönüştürülüp, bina vs. Bakanlık tarafından yapılacakmış. Yine 2. basamak güçlendirilecekmiş. Bunlar yapılarak 3. basamaktaki yük azaltılacakmış.”

Prof. Dr. Özcengiz sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Kim ne kadar ücret alacak bilmiyorum. Sır olan bu kısmı. Sayın Bakan bazı rakamlar telaffuz etti ama bunu söylemeyeceğim. Herkes aynı parayı alamaz bunu da biliyorsunuz. İyi şeyler olacak gibi duruyor. Bakan da ümit tacirliği yapmadı bunu da söylemiş olayım.”