AYM'nin Kararına Bakan Tunç'tan Yanıt

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin 2018 tarihli 703 sayılı Anayasa'da Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin bazı maddelerini iptal ettiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanının Yetkileri Devam Ediyor

Bakan Tunç, "Çeşitli mecralarda iddia edildiği gibi Cumhurbaşkanımızın atama ve diğer yetkilerinin geçersiz olduğu veya yok sayıldığı şeklindeki yorumlar gerçek dışıdır" ifadelerini kullandı. Tunç, Anayasa'nın 104'üncü maddesinde belirtildiği üzere, üst kademe kamu yöneticilerini atama görevinin Cumhurbaşkanına ait olduğunu ve bu atamaların usul ve esaslarının Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlendiğini vurguladı.

 Anayasa Mahkemesi'nin İptal Kararı ve Etkileri

AYM'nin iptal kararı verdiği düzenlemelerin esasen kanunla yapılması gerektiğini belirten Bakan Tunç, bu nedenle Anayasa Mahkemesi'nin kanun koyucuya 12 aylık bir süre tanıdığını açıkladı. Tunç, KHK'nın tümünün iptali isteminin reddedildiğini ve sadece bazı hükümlerin iptal edildiğini ifade etti.

Koç Holding’den Stratejik Yatırım: 7 Hastaneyi Daha Bünyesine Kattı Koç Holding’den Stratejik Yatırım: 7 Hastaneyi Daha Bünyesine Kattı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası başkanı ve rektör atama yetkilerini iptal ettiğine dair iddiaların doğru olmadığını bildirdi. DMM, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, AYM'nin sadece bazı düzenlemeleri iptal ettiğini ve bu iptallerin KHK ile değil kanunla düzenleme yapılması gerektiği gerekçesiyle olduğunu belirtti.

 Mevcut Uygulamalar Değişmeyecek

DMM'nin açıklamasına göre, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının 12 ay sonra yürürlüğe gireceği ve mevcut uygulamalar açısından bir değişiklik olmayacağı belirtildi. Rektör atamaları, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 130'uncu ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Yasası'nın 13'üncü maddeleri uyarınca Cumhurbaşkanı tarafından yapılmaya devam edecek.