ATV Haber'e konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, Temmuz ayında memur, emekli ve asgari ücretli maaşlarına yönelik zam miktarlarını açıkladı. Kaya'ya göre, Temmuz ayında bu üç grup için zam oranları belirlenecek ve maaşlara yansıtılacak.

MEMURLARA YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK?

ATV Habere konuşan Özgür Kaya, "1 Temmuz’dan itibaren memurların en düşük maaşı 22 bin liraya yükselmiş olacak. Memurlarımızın beklentisi en düşük memur maaşı 22 bin liraya yükseldiği için memurlarımızın maaşının toplamı da yüzde 45 seviyesinde yükselmiş olacak.” ifadelerini kullandı.

EMEKLİLER İÇİN KADEMELİ ZAM ARTIŞI NASIL OLACAK?

Masada emekliler için de kademeli zam formülü gündemde ancak bugüne kadar bu formül Türkiye’de hiç uygulanmadı. Bu sene temmuz ayında SGK ve BAĞ-KUR emeklisine kademeli zam yapılması bekleniyor. Kademeli zam oranlarının ise şu şekilde olması bekleniyor:

Maaşı 7 bin 500 TL- 10 bin TL olanlara yüzde 50 zam, 10 bin TL ile 15 bin TL arasındaki olanlara yüzde 40 zam, 15 bin TL ile 20 bin TL arasında olanlara yüzde 30 zam ve son olarak 21 bin TL ve üzerine de yüzde 25 zam.

Memur emeklilierinin zam oranlarına ilişkin açıklamada bulunan Özgür Kaya, "Toplu sözleşme artı refah payını ilave ettiğimizde yaklaşık yüzde 45 zam oranına ulaşıyoruz. Burada 7 bin 901 liradan 14 bin 671 liraya memur emeklisinin maaşı yükselmiş olacak." dedi. Örnek olarak bir öğretmenin emekli maaşı 11 bin 833 lira yüzde 45 de zam yapılması bekleniyor. İşte bu yüzde 45 zam yapılırsa maaş 17 bin 158 lira oluyor." diye konuştu.

Kaya, şöyle devam etti: "Temmuz ayı itibariyle Türkiye İstatistik Kurumu'nun yüzde 23 enflasyon oranı açıklaması bekleniyor. Yüzde 40 zam oranı gerçekleştiği taktirde en düşük maaş 10 bin 500 liraya yükselmiş olacak. 1 Temmuz'da artış uygulandığı taktirde 17 Temmuz'da işçi emeklilerimizin maaşları her ayın 17-27'si arası ödendiği için 17'sinden itibaren zamlı maaşlarını almış alacaklar."

ASGARİ ÜCRETTE YÜZDE 45 ZAM BEKLENTİSİ

SGK uzmanı Muhammed Bayram ise asgari ücrete ilişkin tahminlerde bulundu. Bayram şunları söyledi:

"Asgari ücretlilere ara dönemde yüzde 54,54'lü rekor bir zam yapıldı. O dönemdeki enflasyon daha düşük olmasına rağmen Yüzde 20'lerdeki refah payı artışı ile bu zam yapıldı. Bu o dönemde bir önceki döneme göre yüzde 100'lük bir artış oldu. Biz burada yüzde 20'den fazla enflasyon farkı bunun yanında refah payı ile birlikte yüzde 30'luk bir artış bekliyorduk ancak kamu işçilerine yüzde 45'li bir zam olunca asgari ücretliler de bu beklentiye girdi. Ben burada bu beklentinin karşılanacağını düşünüyorum."