Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) açıkladığı verilere göre, Nisan 2024’te otomotiv pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22.3 azalarak 75 bin 919 adet oldu. Otomotiv pazarında aylık bazda en son düşüş Ağustos 2022’de yaşanmıştı. Böylece 21 ay sonra piyasa ilk kez daralma gösterdi.

Ticaret Bakanlığı çalışma yürütüyor

Ticaret Bakanlığı’nın sıfır araç satışı yapan bayilerin araçları yetkili satıcılara teslim ettikten sonra fiyatını artırmasını engelleyen bir çalışması bulunuyor. Hazırlanan taslakla, araç bayilerinin taşıtın üretici veya distribütör tarafından yetkili satıcıya tahsis edildiği ve vergilerinin ödendiği andan itibaren taşıtın satış fiyatını artıramayacağı belirtiliyor.

‘Emniyet ve Yargıda Darbe’ Olayında Rus İstihbaratının Etkisi Var mı? ‘Emniyet ve Yargıda Darbe’ Olayında Rus İstihbaratının Etkisi Var mı?

%22'lik bir daralma yaşandı

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, piyasayla ilgili yaptığı açıklamada Nisan ayında yaşanan durumu değerlendirdi. Ertemel'e göre, sıfır otomobil ve hafif ticari araç piyasasında Nisan ayında yaklaşık olarak 76 bin adetlik satış gerçekleşti ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla %22'lik bir daralma yaşandı. Bu daralmanın, artan sıfır araç fiyatları, krediye erişimdeki zorluklar ve yüksek mevduat oranları gibi nedenlerle piyasada baskı oluşturduğunu ifade etti.

Piyasa yıl sonuna kadar etkilenir

Ertemel'e göre, önümüzdeki 2 ayda da daralmanın devam etmesi durumunda, bu durumun yıl sonuna kadar piyasayı etkilemesi bekleniyor. Ancak sonbahar ve yıl sonu döneminde gerçekleştirilecek kampanyalarla piyasada tekrar canlılık yaşanabilir.

Yılın ikinci yarısının ikinci el dönemi olabilir

Ayrıca, İMAS Başkanı, sıfır otomobil piyasasında yaşanacak fiyat artışları ve daralma sonucunda talebin ikinci el otomobillere kayacağını ve yılın ikinci yarısının ikinci el dönemi olabileceğini belirtti. Bu yönde yapılan öngörülerde, geçen yılın ilk dört ayına kıyasla %10'luk bir daralma olduğu ancak yılın başından itibaren satış adetlerinin arttığına dikkat çekti. Bu durumun, talebin ikinci el otomobillere kaymaya başladığının bir işareti olduğunu vurguladı.

Yeni Yönetmelik hazırlanıyor

Ertemel, pandemi döneminde yaşanan zorluklardan ve olumsuzluklardan ders çıkartarak daha sağlıklı bir ortam oluşturmak için Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni bir yönetmelik taslağından da bahsetti. Taslağın fiyatlarla ilgili maddelerinin piyasa seyrine yardımcı olabileceğini belirtirken, taslağın temel amacının tüm paydaşların sorumluluklarını belirlemek olduğunu ifade etti.

Ertemel, piyasada yaşanan daralma ve maliyetlerdeki artışa rağmen otomobil fiyatlarında düşüş beklenmediğini, aksine belirli bir artış olabileceğini dile getirdi. Ancak bu artışların öngörülebilir ve kabul edilebilir oranlarda olacağını ve geçmiş yıllardaki olumsuz koşulların yaşanmayacağını vurguladı.