Sağlık Bakanlığı'nda Üst Düzey Değişim Rüzgarı: İl Sağlık Müdürleri ve Başhekimler Değişiyor mu? Sağlık Bakanlığı'nda Üst Düzey Değişim Rüzgarı: İl Sağlık Müdürleri ve Başhekimler Değişiyor mu?

Cumhuriyet Gazetesi’nden Merve Kılıç’ın hazırladığı habere göre, AK Parti döneminde il sağlık teşkilatlarındaki kadrolaşmanın hızla arttığı vurgulandı.

Kadrolaşma Tepki Çekiyor

Bazı illerde yönetici koltuğundaki uzman hekim sayısının, diğer bazı illerdeki toplam uzman hekim sayısından fazla olması sağlık çalışanlarının tepkisine neden oldu. 

Özellikle Ankara’da dikkat çeken yönetici sayısı, bu sorunu gözler önüne serdi. 

Ankara’da, içinde eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet hastaneleri ve ağız diş sağlığı merkezlerinin bulunduğu toplam 46 sağlık kuruluşunda yaklaşık 473 sözleşmeli yönetici bulunuyor. 

Bu yöneticilerin 170’i ise hekim.

Bilkent Şehir Hastanesi’nde Durum

Hasta garantili Bilkent Şehir Hastanesi’nde de yaklaşık 90-100 aralığında sözleşmeli yönetici bulunduğu bildirildi. 

Bu sayı, yönetici kadrolarının doluluk oranını ve atama süreçlerinde yaşanan problemleri işaret ediyor.

Sendika Temsilcisi Yalçınkaya’nın Tepkisi

Konuya ilişkin Cumhuriyet’e konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, “Siyasi erk, özel sektörden de dahil olmak üzere yönetici belirleyebiliyor. Sağlık Bakanlığı, bu kadrolara atamada da görevden almada da ne liyakat ne diploma ne de objektif kriterler uyguluyor. Tek kriter biat etmek” ifadelerini kullandı.

Yalçınkaya ayrıca, “Eskiden bürokrasi, siyasilerin keyfi uygulamalarında kamusal alana zarar veren uygulamalarda fren görevi görürdü. Şimdi taşrada tamamen parti ilçe teşkilatının ağırlığı ile belirlenir oldu. Artık atanan yöneticilerin memur olma şartı da yok. Güvenlikçiden muhasebeciye, esnaftan işçiye istediğini yönetici yapabiliyor” diye konuştu.

Yönetici Atamaları ve Bürokratik Fren

Eskiden bürokrasinin, siyasilerin keyfi uygulamalarını frenleyici bir rol üstlendiğini belirten Yalçınkaya, günümüzde bu durumun değiştiğini, taşradaki atamaların tamamen parti ilçe teşkilatlarının ağırlığı ile belirlendiğini ifade etti. Artık atanan yöneticilerin memur olma şartı dahi olmadığını vurgulayan Yalçınkaya, çeşitli mesleklerden kişilerin yönetici olarak atanabildiğini belirtti.