Altın fiyatları bugün 9 Mayıs'tan beri en düşük seviyeye geriledi. 2450 dolarlık zirvesinden uzaklaşan ons altın, bugün 2.314,80 dolara düştü ve şu anda 2.328 dolardan işlem görüyor.

Düşüşe rağmen ons altın Mayıs ayında yüzde 2, yılbaşından bu yana ise yüzde 13 değer kazandı. Yurt içinde gram altın fiyatı Kapalıçarşı'da 2.550 liradan işlem görüyor. Çeyrek altın 4.043 liradan, Cumhuriyet altını 16.454 liradan, 22 ayar bileziğin gram fiyatı ise 2.373 liradan satışa sunuluyor.

ABD İstihdam Verilerine Odaklanma

Piyasalarda gözler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ilk faiz indiriminin zamanlamasına dair yeni ipuçları verecek olan ABD istihdam verilerine çevrildi. ABD’de bu haftanın sonunda Çalışma Bakanlığı'nın Mayıs ayı istihdam raporu izlenecek. Öncesinde Çarşamba günü tarım dışı istihdam verisi açıklanacak.

Mart ayında kaydedilen etkileyici artışın ardından, Nisan ayında tarım dışı istihdam 175 bin artmıştı. Bu keskin düşüş, işgücü piyasasında gevşeme işareti olarak değerlendirilirken, ABD Doları ağır satış baskısı altında kaldı. Ancak Fed yetkilileri, istihdam verilerini küçümseyerek politika faizinde indirime gitmeyeceklerini belirtti.

Uzmanların Altın Fiyatı Tahminleri

Ekonomistler, altın fiyatları için olası senaryoları şu şekilde değerlendirdi:

"Mayıs ayında tarım dışı istihdamın 150 binden az artması durumunda, USD'de satışlar ve altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketler beklenebilir. 200 bin ila 250 bin arası bir artış yeterli görülebilirken, 250 binden fazla artış Fed'in bu yıl 25 baz puanlık faiz indirimine gitmesine neden olabilir ve USD ile ABD Hazine tahvil getirilerinde artışa sebep olabilir. Bu durumda altın fiyatlarında düşüş yaşanabilir."

Koç Holding’den Stratejik Yatırım: 7 Hastaneyi Daha Bünyesine Kattı Koç Holding’den Stratejik Yatırım: 7 Hastaneyi Daha Bünyesine Kattı

Yurt dışındaki gelişmeler yurt içinde gram altın fiyatlarını da etkiliyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, piyasalarda yaşanan son gelişmeleri değerlendirerek şunları söyledi:

“Küresel piyasalardaki durgunluk iç piyasada özellikle altın cephesinde yansıdı. Bu haftanın en önemli verilerinden bir tanesi bizim enflasyon rakamlarımızdı. Piyasanın tepkisi pozitif oldu. Borsa İstanbul’da da pozitif bir seyir gördük. Enflasyon ve yatırım tercihlerine baktığımızda, enflasyonun düşüş eğiliminde olması altının kan kaybetmesini sağlayabilir önümüzdeki süreçlerde. Bu hafta Amerika’dan istihdam rakamlarını alacağız. Avrupa, uzun süre sonra ilk kez faiz indirimine gidecek ve Perşembe günü 25 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor. Global merkez bankalarının faiz indirimi bizim gibi gelişmekte olan ülkeler açısından çok önemli. Bu yıl içerisinde 200 milyar dolar gibi bir para girişi bekleniyordu gelişmekte olan ülkelere ve Türkiye de bunların başında. Yılın başından bu yana yabancı girişinin güçlü bir şekilde olduğunu takip ediyoruz. Bundan sonraki süreçte yabancı girişi ile Borsa İstanbul’da yükseliş eğilimi olabilir ama yaz aylarında altın bir miktar daha sabit, sakin ve daha düşüş eğiliminde geçirebilir.”