Yapılan değerlendirmede, BİST 100 endeksi Nisan ayında %6,70 ile en yüksek reel getiriyi sağladı.

TL mevduat %1,32 reel getirisi ile ikinci sırada yer alırken gram altın 0,64 reel kayıpla Nisan ayında şaşırttı.

Dövizde ise, dolar %3,19 ile reel anlamda en fazla kaybettiren yatırım aracı durumuna düştü.

Öte yandan nisan ayı verilerine bakıldığında BİST 100 dahil 16 hisse %20 oranında artış sağladı.

Yatırım araçlarının getiri oranları

Türkiye İstatistik Kurumu'nun dün açıkladığı %3,18'lik nisan ayı TÜFE rakamlarının ardından, aynı ayda gerçekleşen reel getiri oranları da belirlendi. Reel getiri oranı, belirli bir dönemde elde edilen nominal artışın, aynı dönemdeki enflasyon rakamından arındırılmasıyla hesaplanıyor. Bu sayede yatırım araçlarının getiri oranları hakkında gerçek anlamda bir değerlendirme yapılabiliyor.

En çok borsa kazandı

Borsa İstanbul'da BİST100 endeksi mart ayını 9.142 puandan kapatmıştı. Nisan ayını ise 10.045 seviyesinden tamamladı. Bu durumda endekste nominal değer artışı %9,88 olarak gerçekleşti. Ancak %3,18'lik TÜFE oranı dikkate alındığında, BİST100 endeksinde reel getiri oranı yüzde 6,70 olarak belirlendi.

Türk lirası mevduatı yatırımı

Nisan ayı boyunca Türk lirası mevduatında bekleyen bir yatırımcı da yaklaşık olarak %4,50 nominal getiri elde etti. Ancak bu getiri oranı aylık enflasyona göre düzeltilerek değerlendirildiğinde, yüzde 1,32 reel getiri sağlandı. Bu sayede geçen ay TL mevduatını tercih edenler, enflasyona karşı kısmi bir koruma sağlamış oldular.

Skandal:Acil Vaka Getiren 112 Ekibini Özel Hastaneye Almadılar Skandal:Acil Vaka Getiren 112 Ekibini Özel Hastaneye Almadılar

Altın nisan ayında kaybettirdi

Serbest piyasa fiyatlarına göre mart ayında 2327 TL'den kapanan gram altın fiyatı, nisan ayını 2387 TL'den tamamladı. Bu durumda gram altın fiyatında %2,54'lük bir nominal artış yaşandı. Ancak TÜFE'ye göre hesaplandığında, altın yatırımcısının aylık kaybının %0,64 olduğu ortaya çıktı.

Dolar yüzde 3,19 değer kaybetti

Mart ayında 32,43 TL'den kapanış gerçekleştiren dolar ise nisan ayını 32,41 TL'den tamamladı. Nominal olarak sınırlı bir değer kaybı yaşayan dolar, TÜFE'ye göre hesaplandığında ise geçen ay yaklaşık %3,19 değer kaybetti.

16 hissede dikkat çeken kazanç

Öte yandan BİST100 endeksine dahil olan hisseler arasında 16 hisse, nisan ayında yatırımcılarına %20 ile %35 arasında prim yaparak daha yüksek getiri sağladı. Bu hisseler, getiri oranlarına göre şu şekilde sıralandı: Vakıfbank, Türk Telekom, Anadolu Sigorta, Türkiye Sigorta, Pegasus, Akbank, Tekfen Holding, Coca Cola, MAVİ Giyim, Kocaer Çelik, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Aksa Akrilik, Garanti Bankası, Halkbank ve TAV Havalimanları Holding...