Yalçın, enflasyon farkının maaşları erittiğini ve kamu işvereninin bu gerçeği görmesi gerektiğini vurguladı.
"Hakem Kurulu Kararı İlk Aydan Eriyor"
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Ocak ayı enflasyon oranı yüzde 5,03 olarak açıklandı. Yalçın, yaptığı açıklamada, Hakem Kurulu tarafından belirlenen yüzde 6'lık maaş artışının büyük bölümünün daha yılın ilk ayında eridiğine dikkat çekti.
"Kamu görevlileri ve emeklilere yapılan zam, sadece bir aylık enflasyon artışına denk geldi. Başka bir deyişle, Hakem Kurulu’nun kararı bir ayda etkisini kaybetti." ifadelerini kullanan Yalçın, mevcut maaş artış politikalarının belirsizliğe yol açtığını belirtti.
Memur-Sen Başkanı, Merkez Bankası’nın 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri sırasında enflasyon tahminlerini 2024 yılı için yüzde 33, 2025 yılı için ise yüzde 15 olarak açıkladığını ancak son güncellemelerle bu tahminlerin çok daha yüksek seviyelere çekildiğini hatırlattı.
"Orta Vadeli Program’a göre 2025 yılsonu enflasyon tahmini yüzde 17,5 olarak revize edilirken, Merkez Bankası’nın beklenti anketine katılanların öngörüsü yüzde 27,05 olarak kayıtlara geçti. Ancak Hakem Kurulu, bu verileri dikkate almadan sadece yüzde 6+5 (yüzde 11) maaş artışı belirledi." ifadelerini kullandı.
"Enflasyon Farkı Maaş Artışını Belirliyor"
Yalçın, mevcut sistemin kamu çalışanlarının maaş artışlarını enflasyon farkına bağlı hale getirdiğini ve bunun öngörülemez bir ekonomik tabloya sebep olduğunu söyledi.
"Kamu görevlileri için belirlenen maaş artışlarının yönünü enflasyon farkı belirliyor. Sürekli artan enflasyon, kamu çalışanlarının alım gücünü düşürüyor ve geçim mücadelesini zorlaştırıyor."** diyen Yalçın, kamu çalışanları ve emeklilerinin maaşlarının piyasa gerçekleriyle uyumlu hale getirilmesi gerektiğini savundu.
"Zaman Geçiyor, Yırtık Büyüyor!"
Memur-Sen ve yetkili sendikalar olarak 7 Ocak’ta Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde taleplerini dile getirdiklerini hatırlatan Yalçın, şu sözlerle açıklamasını tamamladı:
"O dönemde 'Yırtık, dikişle kapatılabilecek durumdayken önlem alınmalıdır. Aksi takdirde zaman kaybedildikçe yama da tutmayacaktır' dedik. Bugün görüyoruz ki zaman geçtikçe kayıplar büyüyor. Kamu işvereni artık gerçeği görmeli ve emekçinin hakkını teslim etmelidir."
Yalçın, kamu çalışanlarının geçim mücadelesinin giderek zorlaştığını ve enflasyona sebep olan haksız fiyat artışlarının baskılanmaması durumunda ekonomik zorlukların artarak devam edeceğini ifade etti.