Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın açıkladığı plana göre, görüşmeler 2-5 Ağustos tarihleri arasında Hizmet Kolları Ön Müzakeresi ile başlayacak. Ardından 7-8 Ağustos tarihlerinde Genele İlişkin Ön Müzakereler yapılacak. 9-12 Ağustos tarihlerinde Hizmet Kolları Müzakeresi tamamlanacak.
Görüşmelerin devamında 14 Ağustos 2023'te Kamu İşveren Heyeti'nin teklifini açıklaması bekleniyor. 15 Ağustos tarihinde ise Genele İlişkin Müzakereler yapılacak ve 17 Ağustos'ta Kamu İşveren Heyeti'nin ikinci teklifi sunulacak. 18-21 Ağustos tarihleri arasında müzakerelerin yürütülmesi amaçlanırken, 22 Ağustos 2023'te Toplu Sözleşme Müzakerelerinin sona ermesi planlanıyor.
Ancak, anlaşmaya varılamaması durumunda 23-25 Ağustos 2023 tarihlerinde Hakem Kurulu Başvuru süreci başlayacak ve 26-31 Ağustos tarihlerinde Hakem Kurulu'nun kararı beklenmiş olacak.
TAKVİM BU ŞEKİLDE İŞLEYECEK
# 2-5 Ağustos Hizmet Kolları Ön Müzakeresi,
# 7-8 Ağustos Genele İlişkin Ön Müzakere,
# 9-12 Ağustos Hizmet Kolları Müzakeresi,
# 14 Ağustos Kamu İşveren Heyetinin Teklifini Açıklaması,
# 15 Ağustos Genele İlişkin Müzakere,
# 17 Ağustos Kamu İşveren Heyetinin İkinci Teklifini Vermesi,
# 18-21 Ağustos Müzakerelerin Yürütülmesi,
# 22 Ağustos Toplu Sözleşme Müzakerelerinin Sona Ermesi,
# 23-25 Ağustos Hakem Kurulu Başvuru süreci,
# 26-31 Ağustos Hakem Kurulu
Ali Yalçın: Tekliflerimizin abartılı olmadığını ifade ettik
Yalçın, toplantıya ilişkin "Ekonominin sabit gelirliler üzerindeki durumunun özet tablosunu geçtik. 2024 yılı için beklenen enflasyon ve ekonomik verilerin, özellikle Merkez Bankasının güncellemelerinin altını çizdik. Enflasyonist ortam dikkate alındığında tekliflerimizin abartılı olmadığını ve mütevazı teklifler olduğunun görüleceğini bir kez daha ifade ettik" dedi.
Perşembe günü temmuz ayı enflasyonunun açıklanacağını anımsatan Yalçın, açıklanacak enflasyonun, bu konudaki beklentilerinin makuliyetini teyit edeceğine inandığını dile getirdi.
Toplantıda, kamu personel sisteminde bozulan ücret skalasına özellikle dikkat çektiklerini bildiren Yalçın, toplu sözleşmeyi baypas edip Meclis'ten çıkarılan tekil, özel düzenlemelerin toplu sözleşmeyi hükümsüzleştirdiğini ve kamu personel sistemini içinden çıkılmaz hale getirdiğini söyledi.
Yalçın, çalışanlar arasındaki ücret makasının kapatılması ve gelir adaletinin sağlanması konusunda toplu sözleşmeyi bir fırsat olarak gördüklerini kaydetti.
"31 Ağustos itibarıyla toplu sözleşme süreci tamamlanmış olacak"
Toplu sözleşmenin tam da bunun çözüm noktası olduğunu kaydeden Yalçın, Türkiye'nin, kamu görevlilerine verilen ücret artışlarını külfet olarak görmeyecek büyüklükte olduğunu söyledi.
Yalçın, toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin taslak takvimi netleştirdiklerini belirterek şunları söyledi:
"Bugün başlamış olduk. Süreç, hizmet kollarına ilişkin toplu sözleşme tekliflerinin tasnifiyle devam edecek, daha sonra genele ilişkin tekliflerin tasnifiyle ilerleyecek. 14 Ağustos Pazartesi günü heyet, geniş olarak bugünkü gibi tekrar bir araya gelecek ve kamu işveren heyeti teklifini sunmuş olacak. Devamında yine hizmet koluna ve genele ilişkin müzakereler muhataplarıyla sürecek. 17 Ağustos Perşembe günü ikinci bir toplantı yapılacak ve yeni teklifler bekliyoruz. Orada da gene geniş bir şekilde tüm heyet bir araya gelmiş olacak. Peşinden müzakere süreci sürecek ve 21 Ağustos Pazartesi günü bu anlamda sürecin nihayete ereceği, 22 Ağustos Salı günü ise sürecin mutabakatla sonuçlanıp sonuçlanmayacağı konusunun netleşeceği bir zemin olacak. Peşinden 23 ila 25'i arasında eğer konu mutabakatsızlıkla sonuçlanırsa Hakem'e kalırsa Konfederasyonun ve ilgili sendikaların 3 günlük düşünme süreci olacak. Peşinden başvuru süreci tamamlanmış olacak ve 26-31 Ağustos arasında da Kamu Görevlileri Hakem Kurulu eğer kendisine görev düşecekse o görevi yerine getirecek ve 31 Ağustos itibarıyla toplu sözleşme süreci tamamlanmış olacak."
Sürecin hayırlara vesile olmasını temenni eden Yalçın, enflasyonist ortamda kamu görevlilerini ayakta tutacak bir toplu sözleşmeyle bu sürecin bitmesini arzu ettiklerini söyledi.