Eylül ayı enflasyon verileri bugün itibarıyla resmi olarak duyuruldu. Bu verilere göre, aylık enflasyon %4,75, Ocak-Eylül (9 Aylık) enflasyonu ise %49,86 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise ürkütücü bir şekilde %61,53 olarak kaydedildi. Hatta gelecek 3 aylık döneme dair enflasyon farkı şimdiden %18,04 olarak gözüküyor.

Yalçın'ın açıklamalarına göre, 2024-2026 yıllarında uygulanacak Orta Vadeli Program (OVP) tahminlerine göre 2023 yılsonu enflasyonunun %65 olması bekleniyor. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayı beklenti anketine göre ise bu oran %67,22 olarak tahmin ediliyor. Bu veriler ışığında, önümüzdeki 3 aylık dönemde (Ekim-Kasım-Aralık) toplamda %10 - %12 arasında bir enflasyonun oluşması öngörülüyor.

Enflasyonun ana tetikleyicisi olarak kur artışının gösterildiği açıklamada, kur artışının akaryakıt fiyatlarından emtia ürünlerine ve diğer zorunlu harcamalara kadar geniş bir yelpazede etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Ancak, bu etkileşimin iyileştirmelerin ve gelir artışlarının kısa süre içinde etkisini kaybetmesine yol açtığına vurgu yapılıyor.

Enflasyonun etkilerinin 2024 yılında da sürmesinin beklendiği belirtilen açıklamada, Memur-Sen olarak 2024 ve 2025 yıllarına dair beklentilerin ve tahminlerin tablo ve grafiklerle açıkça ifade edildiği hatırlatılıyor.

Ayrıca, enflasyonun en çok sabit gelirli vatandaşları ve emeği tahrip ettiği önemle vurgulanıyor. Ali Yalçın'ın temennisi, enflasyonun gündemden çıkması, ekonomik kayıpların sona ermesi ve fiyat istikrarının sağlanması yönünde.