Peker’in şirketi, son olarak Manisa Akhisar Devlet Hastanesi ihalesini aldı.

İhalelerin Adresi: Mehmet Zeki Peker

Sözcü Gazetesinden Deniz Ayhan’ın hazırladığı habere göre; AKP iktidarında kamu ihalelerinin yandaşlara verilmesi sıkça tartışılan bir konu haline gelirken, Mehmet Zeki Peker bu tartışmaların odağına yerleşti. 

Bitlis milletvekili adayı olarak seçimlerde başarısız olan Peker, buna rağmen hastane ihalelerinin çoğunu kazanmayı başardı.

Akhisar Devlet Hastanesi İhalesi

Sağlık Bakanlığı, 29 Mart 2024’te Manisa Akhisar’da 450 yataklı Devlet Hastanesi yapım işi için açık ihale düzenledi. İhaleyi kazanan Peker’in Zey Yapı Sanayi Madencilik Enerji Müşavirlik Ticaret A.Ş. oldu ve 3 milyar 672 milyon TL’lik sözleşme imzalandı. Hastane 124 bin metrekarelik bir alanda inşa edilecek.

Geçmişteki İhaleler ve Yarım Kalan Projeler

Mehmet Zeki Peker’in şirketi, daha önce de birçok büyük ihale kazandı. 900 yataklı Aydın Şehir Hastanesi yapım ihalesi, 4 Kasım 2020’de AKP’li Peker’in şirketi ile Kolin İnşaat ortaklığına verilmişti. 

Sağlık Bakanlığı, bu proje için 976 milyon 424 bin TL ödedi ancak hastane yıllar geçmesine rağmen tamamlanamadı. 9 Şubat 2024’te yeni bir ihale düzenlendi ve hastanenin tamamlanması için Peker’in şirketine 2 milyar 875 milyon TL daha ödendi, toplam maliyet 3 milyar 851 bin 424 TL’ye ulaştı.

Diğer Hastane İhaleleri

Çankırı 400 yataklı Devlet Hastanesi yapım ihalesi, 27 Mart 2023’te açık ihale usulüyle gerçekleştirildi. Bu ihaleyi de Peker’in Zey Yapı ve Peyhan İnşaat ortaklığı kazandı ve proje için 1 milyar 590 milyon TL ödendi. 

Ayrıca, 18 Eylül 2023’te yapılan Kahramanmaraş Nurhak Acil Durum Hastanesi ihalesini de yine Peker’in Zey Yapı Şirketi kazandı. Bu proje için devletin kasasından 595 milyon 500 bin TL çıktı.