Araştırmaya göre, sağlıklı, dengeli ve yeterli bir beslenme için gereken gıda harcaması olarak kabul edilen 'açlık sınırı' 12 bin 198 lira olarak hesaplandı. Bu tutar, 4 kişilik bir ailenin temel gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için minimum harcama düzeyini ifade ediyor. Bunun yanı sıra, gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi zorunlu ihtiyaçlar için yapılması gereken aylık harcamaların toplamını yansıtan 'yoksulluk sınırı' ise 39 bin 733 lira olarak belirlendi.

SON 1 YILDAKİ GIDA ARTIŞ ORANI YÜZDE 77,04

Araştırmanın sonuçları, yaşam maliyetinin her geçen gün arttığını gösterdi. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 15 bin 813 liraya yükselirken, Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin temel gıda harcamaları, bir önceki aya göre yüzde 4,63 oranında arttı. Son 12 ay içerisindeki artış oranı ise yüzde 77,04 olarak hesaplandı.

SÜT ÜRÜNLERİNDE FİYATLAR ARTTI

Ağustos ayına dair verilere göre, bazı temel gıda maddelerinde önemli fiyat artışları yaşandı. Süt fiyatları yüzde 12, yoğurt yüzde 14 ve peynir yüzde 26 oranında arttı. Market markalı süt fiyatları 21,5 TL/L, peynir ise 117,5 TL/kilo seviyelerine ulaştı. Dana etinde sınırlı bir düşüş gözlemlendi; dana kıyma ortalama 303, kuşbaşı ise ortalama 340 TL olarak kaydedildi.

Ayrıca, balık (kültür) ve nohut yüzde 4, tavuk yüzde 7, yağlı tohumlar (kuru yemiş) ve yeşil mercimek yüzde 10, kırmızı mercimek ve yumurta yüzde 11 oranında zam gördü. Tavuk yumurtası fiyatının 3,60 TL seviyelerine çıktığı belirtildi.