Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek gösterge konusunda yeni bir açıklama yaparak, "Birinci derece memurlar için hazırlanan kanun teklifi hazır" dedi. Konuyla ilgili olarak ekonomist Muhammed Bayram, şu sözleri kullandı:

KANUN TEKLİFİNİN DETAYLARI NELER?

“Daha önce 3600 ek gösterge düzenlemesi yapılmıştı. 4 tane meslek grubu vardı. Bu meslek grubu öğretmen, hemşire, polis, din görevlisi. Adaletsiz olduğundan bahsetmiştik. 4 meslek grubu değil, tüm memurlara 3600 ek gösterge yapılması şeklinde bir düzenleme yapıldı ve 15 Ocak itibariyle yürürlüğe girdi. Tüm memurlarımız artık 3600 ek gösterge aldı.

3600 ek gösterge almasıyla birlikte emekli aylığı ve emekli ikramiyesi arttı. Çünkü ek gösterge düzenlemesinde memur katsayıdır, ücret katsayıdır. Ek göstergeniz ne kadar fazla ise aylık ikramiye cüzi olsa bile emekli aylığı ve emekli ikramiyesi artıyor. O yüzden bütün memurlarımız ek gösterge istiyor. 

Bununla beraber 5.3 milyon kamu personeli ek göstergeden faydalandı. Birinci derece geçmiş olmasına rağmen ek gösterge alamayanlar vardı. Sayın Vedat Bilgin’de buna ilişkin düzenlemelerin yapılacağından bahsetti. 1. derece gelen memurlar doğrudan 3600 ek göstergeye yükselecek.

3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİ NASIL YAPILIYOR?

Ekonomist Muhammed Bayram, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kadro unvanı derecesi, hizmet sınıfı, görevin önemi, sorumluluk düzeyi, hiyerarşik konum ve eğitim gibi faktörlere göre belirlenen ek gösterge uygulamasında bir lise mezunu ile bir üniversite mezunu aynı ek göstergede yer almıyor. Ancak 3600 ek gösterge uygulaması ile bu farkın kapatıldığı belirtiliyor. Bununla birlikte, kamuda 1. dereceye sahip olan bazı memurların 3600 ek göstergeye sahip olamadığına dikkat çeken Bakan Bilgin, bu konuda bir düzenleme yapılacağına işaret etti.