Diyar Diyar Diyanet!

Diyanet İşleri Başkanlığı, yurtdışı gezileriyle ilgili tartışmaların gölgesinde yeni programlar için harekete geçti. Başkanlık, "İslam dininin doğru anlaşılması" amacıyla düzenlenecek yurtdışı programları için 794,8 milyon TL'lik bir maliyet hesabı yaptı. BirGün'den Mustafa BİLDİRCİN'in haberine göre; Dev bütçesi ve harcamalarıyla sıkça gündeme gelen Diyanet İşleri Başkanlığı, büyük kadrolarla gerçekleştirilen yurtdışı ziyaretleriyle de dikkat çekiyor.

Tasarruf önlemleri tartışıldığı dönem

Başkanlığın 2024-2028 dönemini kapsayan stratejik raporu, yurtdışındaki faaliyetlerin planlarını içeriyor. Bu dönemde tasarruf önlemleriyle ilgili tartışmalar devam ederken, Diyanet'in yurtdışı programları için belirlenen maliyet hesabının boyutu dikkat çekiyor.

Belediye Personeline Maaşları Taksit Taksit Ödüyor Belediye Personeline Maaşları Taksit Taksit Ödüyor

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2024-2028 dönemine yönelik stratejik planını hazırladı. Planda, "Yurtdışı din hizmetlerinin etkinliğinin artırılması" ve "İslam dininin doğru anlaşılması" hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilecek faaliyetlere ve tahmini maliyetlere yer verildi.

Toplam bütçenin 794 milyon

Başkanlığın yurtdışı faaliyetlerini içeren üç ana hedef belirlendi. Bu hedefler sırasıyla "Sahih dini bilgi üretiminin artırılması, milli ve manevi değerlerin güçlendirilmesi" ve "Yaygın din eğitimi ile yayın hizmetlerinin nicelik ve niteliğinin artırılması" şeklinde özetlendi. Diyanet'in belirlediği bu üç hedef için gereken toplam bütçenin 794 milyon 839 bin 256 TL olduğu belirtildi.

280 yeni proje

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2024 yılına yönelik planları, yurtdışından Türkiye'ye bin 147 kursiyer getirmeyi öngörüyor. Yurtdışında görevlendirilecek toplam 280 yeni personele oryantasyon eğitimi verilecek.

Başkanlık, yurtdışındaki camilerde 1 milyon 850 bin kişiye ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca, 2024 yılında toplam 118 uluslararası kongre, çalıştay ve seminer düzenlenecek. Yurtdışındaki üç kurumla toplantılar planlanıyor. Ülkeler henüz belirlenmemiş olsa da, başkanlık toplam 350 "İlmi toplantı" gerçekleştirecek.

Bunların yanı sıra, 2024 yılında bin 500 öğrencinin Türkiye'ye getirilmesi planlanıyor. Diyanet Başkanı Ali Erbaş, Seher Erbaş ve Kadir Dinç'in de aralarında bulunduğu bir grup, "Diyanet vakıflarının genel kurulları" gerekçesiyle İskandinav ülkelerine gitti. Ancak, 8-13 Şubat tarihleri arasındaki bu ziyaret, tepki çekeceği düşünülerek kamuoyundan gizlendi. Diyanet kaynakları, "Ziyaretlerin bilinçli olarak kamuoyuna yansıtılmadığını" iddia etti.