Türkiye’de seçim yasaları kapsamında Türk vatandaşları için oy kullanmak zorunlu. Oy kullanmayanlara ise para cezası kesiliyor.

Türkiye sadece 5 gün sonra 31 Mart 2024 Pazar günü Mahalleyi İdare genel seçimlerini yapacak.

Mevcut seçim yasasına göre Türkiye’de oy kullanma zorunluluğu var. Seçimlerde oy kullanmayanların ödeyeceği cezalarda belli kurallara tabi durumda.

YSK, OY KULLANMAYANLARA CEZA UYGULUYOR!

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından oy kullanılmaması durumunda ise cezai işlem uygulanmaktadır.

Sağlık Çalışanı 2 Kadın Gasp ve Darp İddiasıyla Tutuklandı Sağlık Çalışanı 2 Kadın Gasp ve Darp İddiasıyla Tutuklandı

2023 YILI İTİBARİYLE CEZA TUTARI:300 TL

Oy kullanmama cezası, 2010 yılında yapılan açıklamayla 22 TL olarak belirlenmişti. Ancak, 2023 yılında gerçekleştirilen genel seçimlerde oy kullanmama cezası 300 lira olarak güncellenmişti.

MALİYE BAKANLIĞI TAHSİL EDİYOR!

Oy kullanmayan seçmene ceza tebliği gönderilmekte ve ödeme işlemleri genellikle Maliye Bakanlığı veya PTT gibi kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Öte yandan, kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, taksirli suçlar dışında kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.