Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı, Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçe ile birlikte yürürlüğe girdi. Hükümet ve Memur-Sen, sendikalara üye kamu emekçilerinin aylıklarındaki azalmaya dikkat çekerek CHP'yi ve AYM'yi eleştirdi.

KESK tarafından yapılan açıklamada, toplu sözleşme ikramiyesi adı altında yüzde 2 barajla devam ettirilen ayrımcılığın Memur-Sen, Kamu Sen ve AKP işbirliğiyle başlatıldığı vurgulandı. KESK, göstermelik toplu sözleşme ikramiyesi yerine tüm kamu emekçilerine maaşları üzerinden ödenecek gerçek bir ikramiye için mücadele edeceğini ifade etti.

Büro İş Sendikası ise, "Hükümetin işbirlikçisi, sarının da sarısı sendikalar sizin devriniz bitiyor" şeklinde sert bir eleştiri getirdi. TÖBSEN ise "Anayasa Mahkemesinin kararını tanımayacak cüreti iktidardan alan yandaş sendikayı kınıyoruz" diyerek Memur-Sen'e yüklenen açıklamalarını sürdürdü.

Çalışma Bakanı Işıkhan CHP yüzünden dedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bugün Adana’da katıldığı programda konuya ilişkin “Anayasa Mahkemesine başvuran ve ödemenin iptaline neden olan CHPdir. Bu iptal kararı ile ikramiyeden yararlanan 2 milyonu aşkın kamu görevlimizin aylıklarında, maalesef 345 lira azalma meydana gelecektir” dedi.

Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da AYM kararına tepki göstererek “CHP’nin basiretsizliğinin bir sonucu olarak ilgili mevzuat hükmünün tamamının iptaline yönelik başvurusu, Anayasa Mahkemesi’nin de uluslararası hukuk normlarına aykırı ve önceki hükümleriyle tamamen çelişen kararı sonucunda, yıllarca mücadelesini verdiğimiz Toplu Sözleşme İkramiyesine ilişkin fıkra iptal edilerek toplu sözleşmede masada kararlaştırdığımız ilave ödemeyi tartışmaya açan, farklı yorumlar yapılmasına sebebiyet veren bir garabete neden olunmuştur” açıklamasını yaptı.

‘Hastane Yönetimi Sendikamıza Gözdağı Veriyor! ‘Hastane Yönetimi Sendikamıza Gözdağı Veriyor!

Büro İş: Bütün sendikalılara verilseydi dava konusu yapılmayacaktı

Büro Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Büro-İş) Genel Başkanı Alay Hamzaçebi ise karara ilişkin “AYM’nin gerekçeli kararının yürürlüğe girmesi sonrası yıllardır memuru ve emeklisini masa başlarında satıp yoksullaştıran, iktidarın arka bahçeliğini yapan, üyelerini fakirleştiren ancak üyeleri üzerinden zenginleşen, saltanat süren Memur-Sen ve Kamu-Sen konfederasyonlarının yönetici ağaları ağlamaya sızlamaya, bu haksızlığın iptali için AYM’de dava açan ana muhalefet partisi CHP’ye, bizim gibi tam bağımsız emek mücadelesi veren gerçek sendikacılık yapan sendikalara ve kararı veren AYM’ye saldırmaya başladılar” dedi.

CHP’nin ilkesel olarak doğru olanı yaptığını, AYM’nin kararının da pozitif hukuk açısından doğru olduğunu belirten Hamzaçebi, "Bütün sendikalılara toplu sözleşme ikramiyesi verilmiş olsaydı dava konusu yapılmayacaktı. Bu skandalın bütün sorumluluğu Memur-Sen ve Kamu-Sen’in hukuk bilmez ve tanımaz yöneticileri ile AKP iktidarıdır" diye konuştu.

KESK: Sendikacılığın altını boşaltan kumpas yöntemlerinin yeri yoktur

KESK tarafından yapılan yazılı açıklamada ise Anayasa Mahkemesi’nin 18 Ocak 2024 tarihinde aldığı kararla sendikaları “%2 barajını aşan ve aşmayan”, sendikaların üyelerini ise “toplu sözleşme ikramiyesinden yararlananlar” ve bu ikramiyenin yaklaşık üçte birine denk gelen “toplu sözleşme desteğinden yararlananlar” olarak bölen düzenlemeyi iptal ettiği hatırlatıldı.

KESK’ten yapılan açıklamada dün Resmi Gazetede yayımlanan gerekçeli karara göre toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmek için %2 barajını aşan kamu görevlilerinin sendikalarına üye olmayı öngören düzenlemenin iptal edildiği, toplu sözleşme desteği ödemesine ilişkin hükmün ise iptal edilmediği kaydedildi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Bu durumda:

- Üye oldukları sendikaya bakılmaksızın, sendika üyesi tüm kamu emekçilerine 250 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı tutarında, bugün itibari ile (190,2 TL) toplu sözleşme desteği ödenecektir.

- Dolayısıyla 2024-2025 yıllarını kapsayan, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı ile sonuçlanan toplu sözleşmenin 22. Maddesine göre %2 barajını aşan kamu görevlileri sendikalarına üye olup mevcutta 707 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı tutarı olan, 537,94 TL tutarında toplu sözleşme ikramiyesi alan kamu emekçilerine artık bu tutar ödenmeyecektir.

- Bunun yerine yukarıda da ifade ettiğimiz üzere sendika üyesi tüm kamu emekçilerine 250 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı tutarında (190,2 TL) toplu sözleşme desteği ödenecektir.”

Anayasa Mahkemesinin dün Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararı sonrası yandaş konfederasyon yönetimlerinden, tıpkı MHP ve AKP’nin anayasal haklarla ilgili kararlara ilişkin sergilediği gibi “AYM kapatılsın” noktasına varan tepkiler yükseldiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Öncelikle KESK olarak kamu emekçileri ve sendika üyeleri arasında ayrımcılık yaratan her tür düzenleme ve fiili uygulamaya karşı mücadele ettiğimizin altını çiziyoruz.

Kamu emekçileri arasında ayrımcılık yaratan uygulamalardan birisi de 2005 yılında 5 YTL aidat olarak başlayıp, 2006 yılında toplu görüşme primi, 2012 yılında 4688 sayılı yasada yapılan değişikliklerle toplu sözleşme ikramiyesi ve toplu sözleşme desteği adı ile devam ettirilen, %1 ve %2 barajlarla devam ettirilen ayrımcılıktır.

Kısacası takip eden herkesin bildiği üzere ayrımcılık MEMUR-SEN, KAMU-SEN, AKP iş birliği ile 2005 yılında konfederasyonumuz KESK’in etki ve yetki düzeyini düşürmek dolayısıyla kamu emekçilerinin mücadelesini görünmez kılmak hedefiyle başlatılmıştır.  20 yıl önce kurulan kumpas zamanla %1, %2 barajları gibi yönetmelerle tüm sendikal alanı kapsar hale getirilmiştir. 

Dolayısıyla bu sürecin aktörleri güçlü sendikacılığı siyasal iktidara dayanarak sadece nicel büyümeden ibaret gören ve bunun için her yolu mübah sayan MEMUR SEN ve KAMU SEN’dir.