Japonya’da doktor ve diş hekimleri Google’a asılsız yorumlar nedeniyle dava açtılar.

Japonya'da, doktorlar ve diş hekimleri, ABD merkezli teknoloji devi Google'a karşı 1,4 milyon yenlik (9 bin dolar) bir tazminat davası açtı. Tokyo Bölge Mahkemesi'nde görülen davada, doktorlar ve diş hekimleri, Google'ın harita uygulamasında yer alan 'taraflı yorumları' gerekçe göstererek şirkete karşı yasal adımlar attı.

Kulislerdeki Yeri Sağlam 5 Bakan! Sağlık Bakanı Var mı? Kulislerdeki Yeri Sağlam 5 Bakan! Sağlık Bakanı Var mı?

Google tedbir almıyor

Müşteki taraf, doktor-hasta gizliliği prensipleri gereği 'geçersiz yorumlara karşı mücadele etmekte tereddüt etmediklerini', ancak Google'ın bu konuda gerekli tedbirleri almadığını iddia etti. Toplamda 63 sağlık çalışanı, işletmelerine zarar veren asılsız olumsuz yorumlar nedeniyle Google'a karşı yasal yollara başvurma kararı aldı. Tokyo'da bir klinik işleten davacı doktorlardan biri, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Birçok sağlık kuruluşunun faaliyetleri iftira, hakaret ve gerçek dışı paylaşımlarla engelleniyor" şeklinde konuştu.

9 bin dolar tazminat istiyorlar

Müşteki tarafın avukatı Nakazawa Yuiçi, yaptığı açıklamada, çalışanların dezavantajlı konumda olduğunu belirterek, "Google'ın sorumluluk taşımadığını iddia etmesinin doğru olmadığını" savundu. Açılan davada 1,4 milyon yen (9 bin dolar) tazminat talep edildi.

 "Google Maps" uygulamasında kullanıcılar, işletmeler hakkında serbestçe yorum yapabiliyor ve bu işletmelere 1 ila 5 arasında oy vererek derecelendirme yapabiliyorlar. Uygulama, işletmelerin çalışma saatleri ve konumları gibi diğer bilgileri de kamuoyuna açık bir şekilde sunuyor.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Google yanlış bilgi ve anlaşılmalara karşı önlem almaya çalışıyor ancak bireysel durumlarla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor.