Petrol vali fiyatında yaşanan beş dolarlık indirim sonrası gözler benzin ve motorin fiyatlarına çevrilmiş durumda.

Tasarruf Tedbirleri Genelgesi Resmi Gazete’de Yayımlandı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi Resmi Gazete’de Yayımlandı

Geçen hafta 89,50 dolardan kapanan petrol varilinin fiyatı, bugün itibariyle 84 dolara kadar geriledi. Bu durum, akaryakıt fiyatlarının seyri üzerinde dikkatle izleniyor. İsrail'de "ateşkes" beklentilerinin artması ve ABD'de petrol stoklarının yükselmesi, petrol fiyatlarında düşüşe neden oldu.

Brent petrol 83,50 dolara geriledi

İstanbul'da, 2 Mayıs itibariyle benzin fiyatı 43,65 TL, motorin fiyatı ise 41,03 TL olarak kaydedildi. Petrol fiyatlarında ise sert hareketler yaşanıyor. Geçen hafta cuma günü 89,50 dolardan kapanan Brent petrol, 2 Mayıs işlemlerinde 83,50 dolar sınırına kadar geriledi. Fiyatlarda 84 dolara yakın bir dengeleme çabası gözleniyor.

%6 değer kaybı var

Petrol piyasasında son durum incelendiğinde, 2 Mayıs fiyatlamalarına göre cuma gününe kıyasla yaklaşık yüzde 6,50'luk bir değer kaybının olduğu görülüyor. Bu değer kaybı, fiyatların 13 Mart sonrası yaklaşık 7 haftalık dönemin en düşük seviyelerine gerilediğini gösteriyor.

Ateşkes beklentisi artıyor

İsrail'de bu hafta Mısır'ın arabuluculuğunda sürdürülen müzakerelerde "ateşkes" beklentisinin artması dikkat çekiyor. ABD'nin de desteklediği ateşkese bugün cevap verebileceği belirtiliyor. Bu jeopolitik gelişme, petrol fiyatlarını olumsuz etkileyerek aşağı çekti.

Akaryakıtta son durum

Petrol fiyatlarında son yaşanan gerileme, akaryakıt fiyatlarına odaklanmayı artırdı. Özellikle içerde döviz kurlarının zayıf seyretmesiyle birlikte, benzin ve motorin (mazot) fiyatlarında indirim beklentisi yükseldi. İstanbul'da, 2 Mayıs itibarıyla benzin fiyatı 43,65 TL iken motorin fiyatı ise 41,03 TL olarak kaydedildi.

Öte yandan, OPEC+ Grubu'nun petroldeki arz kesintilerini haziran sonuna kadar sürdürme kararı, fiyatlardaki daha sert düşüşlerin önüne geçiyor. Ayrıca, ABD'de faizlerin en az iki çeyrek dönem daha yüksek seyretme beklentisi güçleniyor. Bu durum, petrol talebinin zayıf seyredebileceği yönünde değerlendiriliyor.