Karabük Üniversitesi’nin siyahi öğrencilerle cinsel birliktelik yaşayan bazı erkek ve kadın Türk öğrencilerin HIV ve HPV şüphesiyle hastaneye başvurduklarına yönelik iddiaların ardından Genel Sağlık İş Genel Başkanı Derya Uğur önemli açıklamalarda bulundu.

UĞUR, KARABÜK'E DİKKAT ÇEKTİ

Uğur, Karabük Üniversitesi ile ilgili iddiaların ardından yaptığı açıklamada; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilerin ifadelerine göre, Afrika ülkelerinden gelen öğrencilerin bir çoğunun dirençli tüberküloz hastası oldukları, bir kısmında HIV ve HPV pozitifliğinin mevcut olduğu, kendi ülkelerinde ölmek istemedikleri için Türkiye’ye geldikleri yönünde ifadelerde bulunduklarının altını çizdi.

ÖĞRENCİLERDEN KORKUNÇ İTİRAFLAR

Karabük Üniversitesi'nin sosyal medya platformundaki "itiraf sayfası", son günlerde siyah öğrencilerle cinsel ilişki yaşadığını iddia eden bazı erkek ve kadın öğrencilerin paylaşımlarıyla gündeme geldi. Söz konusu sayfada, bazı öğrencilerin HPV ve HIV şüphesiyle hastaneye gittiği belirtildi.

Başhekim Sendika Temsilcilerini Hastaneden Kovdu Başhekim Sendika Temsilcilerini Hastaneden Kovdu

Ancak, Karabük İl Sağlık Müdürlüğü, bu iddiaları yalanladı. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, söz konusu iddiaların doğru olmadığını ve herhangi bir sağlık riski bulunmadığını açıkladı.

Derya Ugur

Konuya ilişkin olarak Genel Sağlık-İş Başkanı Uğur da Cumhuriyet gazetesine konuştu. Uğur, sağlığın, dil, din, ırk, politik inanç, ekonomik ve sosyal durum ayrımı gözetilmeksizin doğuştan kazanılan temel bir hak olduğunu vurguladı. Ayrıca,

Halk sağlığı güvenliği, bir ülkedeki nüfusu akut sağlık sorunlarına karşı korumak ve bu doğrultuda gerekli önlemleri almak olarak tanımlanmaktadır

şeklinde konuştu.

Karabük Üniversitesi, yaklaşık 20 bin yabancı uyruklu öğrenciyi bünyesinde barındırmasıyla dikkat çekiyor. Genel Sağlık-İş Başkanı Uğur, üniversitenin özellikle Kongo ve Nijerya başta olmak üzere 98 farklı ülkeden öğrenci kabul ettiğini ifade etti. Uğur, elde ettikleri bilgilere göre, Afrika ülkelerinden gelen öğrenciler arasında dirençli tüberküloz hastası olanların yoğun olduğunu belirtti. Bazı öğrencilerde ise HIV ve HPV pozitifliği tespit edildiğini açıkladı.

Uğur'un değerlendirmesine göre, Afrika ülkelerinden gelen öğrencilerin Türkiye'ye gelme sebepleri arasında "Ölmek istemediğimiz için Türkiye’ye gidiyoruz" ifadeleri yer alıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilerin üniversiteye giriş için emek verdiğini vurgulayan Uğur, ülkedeki yabancı uyruklu öğrenci sayısının yüksek olduğuna dikkat çekti. Uğur, bu durumun Karabük'te haklı endişelere neden olduğunu ve "elini kolunu sallayarak" ülkeye girişe izin verilmesinin salgın hastalıkların yayılmasını kaçınılmaz hale getirebileceği uyarısında bulundu.

Genel Sağlık-İş Başkanı Uğur, yetkililere hitaben yaptığı açıklamada;

Tüberküloz nedeniyle hayatını kaybetmiş bir yurttaşımızın ölüm sebebi tüberküloz değil başka bir hastalık gösterildiği iddiası doğru mudur?" sorusunu gündeme getirdi. Ayrıca Uğur, Karabük İl Sağlık Müdürlüğü'nün HIV ve HPV vakalarında bir artış olmadığını belirttiğini ifade ederek, şu sözlere yer verdi: "Bu taşıyıcı veya hasta olan öğrenciler HIV ve HPV tetkiklerini yaptırmıyorlar, hastalıklarını gizlemektedirler. Hal böyle olunca da sizler sayısal verilerde artış görememektesiniz. Gerekli tedbirler acilen alınmalı."