Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi (KABEV) kapsamında, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne güneş enerji santrali (GES) kuruldu. Hastane açık otoparkına ve çatısına kurulan bu GES ile hastanenin enerji giderlerinden aylık 7,3 milyon TL ve yıllık ise 88 milyon TL tasarruf edilecek.

Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Uras, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ülkemizin artan enerji ihtiyacının, gelişen ekonomi ve nüfus artışıyla birlikte her geçen gün arttığını belirtti. KABEV Projesi'nin kamunun enerji tüketimini azaltmayı ve çevre dostu enerji sistemlerini aktifleştirmeyi amaçladığını vurgulayan Uras, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin de bu projeye dahil edildiğini ve 7 aydır süren altyapı çalışmalarının tamamlandığını ifade etti.

Kamuda Lojman Adaletsizliği: Bedavadan Biraz Pahalı Lojmanlar Kamuda Lojman Adaletsizliği: Bedavadan Biraz Pahalı Lojmanlar

Açıklamasında hastanenin enerji tasarrufu sağlayacak yeni sistemlerine değinen Uras, hastane açık otoparkının üstü ve bina çatısı üzerine güneş enerjisi santrallerinin kurulduğunu, aydınlatma sistemlerinin elden geçirildiğini ve enerji tasarrufuna uygun materyallerin kullanıldığını belirtti. Bu çalışmalar sayesinde hastanenin enerji giderlerinin aylık 20 milyon TL'den 7,3 milyon TL'ye düşeceğini ifade etti.

Uras, ayrıca hastanenin yıllık enerji tüketiminden 8 milyon 536 bin 422,28 kilovatsaat tasarruf edileceğini ve CO2 emisyonunda yıllık 3 bin 47,09 ton azaltma sağlanarak hastanenin çevre dostu bir yapıya dönüşeceğini sözlerine ekledi.