Kamuya ait sigorta şirketleri, bayilerine gün içinde kullanılmak üzere kasko veya elementer poliçe kesildiğinde 1'e 1 trafik poliçe kesme imkânı sunuyor. Ancak birçok özel sigorta şirketi, basit konuları ekleyerek, örneğin ek mali tazminat ve çekici hizmeti gibi, poliçe bedeline yüzde 50 gibi yüksek farklar ekleyerek bu imkânı kullanmayı tercih ediyor.

Yasal tarifeye göre poliçe teklifi vermeyen sigorta şirketleri, ancak bu ek ücretleri kabul ederek mecburi trafik poliçesi kesmeye razı oluyorlar. Bu durum, sürücülerin ve araç sahiplerinin Zorunlu Trafik Sigortası alırken karşılaştığı zorlukları artırarak tartışmalara neden oluyor.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NI TAKMIYORLAR

Son bir yılda Türkiye'de trafiğe yaklaşık 945 bin yeni aracın girmesiyle piyasada mecburi poliçe geliri artarken, kaza sayılarında da yeni açılan yollar sebebiyle azalma oldu. Bütün bu olumlu gelişmelere karşılık, sigorta şirketlerinin, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nı takmayan tavırları ise azalmadı.

Türkiye'de kontrol edilmediği için 2 sigorta şirketinin içlerinin boşaltılıp, yüzbinlerce poliçe mağduru oluştuğu bir dönemde, trafik sigortalarını tarife üzerinden kesmemekte direten şirketlere, ciddi bir müeyyide de uygulanmıyor.

VATANDAŞLAR ARAÇ KULLANMAKTAN VAZGEÇİYOR

Sigortacılık Denetleme Kurumu ile Rekabet Kurumu'nun devreye girmesini isteyen vatandaşlar, bu kurul üyelerinin kendi akrabalarının araçlarının trafik poliçelerini kestirmek için küçük bir gayretin içerisine girmelerinin, soruşturmanın başlaması için yeterli olacağını söylediler.

Gününde trafik poliçesini yenileyemeyen vatandaş ise araç kullanmaktan vazgeçiyor. Devlete Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) 2023 de katlamalı ödeyen araç sahipleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın trafik sigortasındaki arıza ve ek teminat ile zamlı poliçe oyununa son vermesini bekliyorlar.