Yazıda, sürecin uzamasının hem hekimler hem de sağlık hizmeti sunumu açısından ciddi sorunlar doğurduğu vurgulandı.
Güvenlik Soruşturması Süreci Gecikmelere Neden Oluyor
Yasaya göre kura ile yerleştirilen hekimlerin göreve başlayabilmeleri için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının tamamlanması gerekiyor. Ancak TTB, bu süreçlerin bazı durumlarda yasal sürenin çok üzerinde sürdüğünü belirtti. Özellikle İçişleri, Adalet ve Milli Savunma Bakanlıkları için ayrılan kadrolara yerleşen hekimlerin atamalarının ciddi şekilde geciktiği ifade edildi.
Hekimler Ne Mesleğini Yapabiliyor Ne Gelir Elde Edebiliyor
Gecikmeler nedeniyle yeni mezun hekimlerin mesleklerini icra edemedikleri ve ekonomik olarak zor durumda kaldıkları belirtildi. TTB, bu dönemin hem maddi hem mesleki kayıplara neden olduğunu kaydetti.
Kadın Hekimler İçin Kadro Sorunu
Yazıda ayrıca, yalnızca erkek hekimlerin tercih edebileceği kadrolara yerleşen kadın hekimlerin de mağduriyet yaşadığına dikkat çekildi. Bu durumda olan hekimlerin, Sağlık Bakanlığı kadrolarına yerleşmiş sayılarak görevlendirilmesi gerektiği hatırlatıldı.
Geçici Görevlendirme Önerisi
TTB, süreci hızlandırmak ve hekim mağduriyetlerini önlemek adına geçici bir çözüm önerdi. Buna göre, bekleme sürecindeki hekimler, yerleştikleri kadrolarda geçici olarak göreve başlatılmalı, atama işlemleri tamamlandıktan sonra ise kalıcı nakilleri yapılmalı. Bu uygulamanın hem hasta erişimini kolaylaştıracağı hem de hekimlerin hak kaybını önleyeceği ifade edildi.




