Birçok ekonomistin yerel seçim sonrasındaki Türk ekonomisine dair analizlerinde, bazı ürünlerde vergi artışı sonrası çok zor bir döneme girilmesini ve TL’deki değer kaybının sürmesini bekliyorlar.

GÖZLER SEÇİM SONRASINDA

Türkiye, 31 Mart'ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimlere, enflasyonun zirve yaptığı bir dönemde ilerliyor. Seçimlerin ardından, özellikle para politikaları ve maliye politikalarıyla birlikte döviz kurlarının nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu olacak.

Ekonomide alınması beklenen kemer sıkma önlemleri arasında vergi artışlarının öne çıktığı belirtiliyor. Uzmanlar, seçim sonrasında para ve özellikle maliye politikasında daha sıkı bir duruşun benimseneceğini düşünüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonu düşürmek için iç talebin güçlü seyrinin yavaşlatılması gerektiğini uzun süredir vurguluyor.

Londra merkezli Bluebay Asset Management'ın kıdemli analisti Timothy Ash, faiz artışıyla ilgili yaptığı değerlendirmede bu adımı olumlu karşıladığını ifade ederek, politikanın seçim sonrasında da sıkı tutulması gerektiğini vurguladı. Ash, "Umarım siyasi döngü buna destek olur. Şimşek ve ekibinin enflasyonla mücadelede kararlılık göstermeleri gerektiğini düşünüyorum. Maliye ve para politikalarının 2024'te sıkı kalması gerektiğini kabul ediyorlar gibi görünüyor. Bu durum, faizlerin daha uzun süre yüksek seyretmesini ve mali politikada daha derin bütçe kemer sıkma politikalarını gerektirir. Eğer bunu başarırlarsa, umut vaat ediyor" şeklinde konuştu.

Enflasyonun 1,5 Yılın Zirvesine Tırmanması Bekleniyor Enflasyonun 1,5 Yılın Zirvesine Tırmanması Bekleniyor

DEVALÜASYON SÖYLENTİLERİ..

Merkez Bankası'nın döviz rezervlerindeki azalmadan endişe duyan Timothy Ash, Türklerin yerel seçimlerin ardından büyük bir devalüasyonun yaşanacağına dair söylentilere inandığını ifade etti. Londra merkezli Capital Economics'te gelişmekte olan piyasalar kıdemli ekonomisti Liam Peach ise DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın faiz artışının etkili olduğunu ve bankanın seçim sonrasında en az bir faiz artırımı daha yapmasının muhtemel olduğunu belirtti. Peach, maliye politikasında ise daha fazla önlem alınmasını beklediğini dile getirdi.

Yerel seçimlere 10 gün kala, enflasyonla mücadelede kararlı bir tutum sergileyen Merkez Bankası, 500 baz puanlık bir faiz artışıyla önemli bir adım atmıştı. Geçen Temmuz ayında Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla, genel KDV oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltilmiş ve yüzde 8 indirimli KDV oranı ise yüzde 10'a çıkarılmıştı. Ancak 2022 yılında et, balık, çay, kahve, peynir, şeker, süt, su, meyve, kuruyemiş gibi temel gıda ürünlerinin KDV oranı yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmişti.