Liyakat-Sen Basın Açıklaması: "Ücretsiz verilen doğal gazın parasını memur ve memur emeklisinden çıkarılmamalı."

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 29.05.2023 tarihli duyuru ile 2023 yılı Mayıs ayından 2024 yılı mayıs ayı sonuna kadar,  Hazine tarafından karşılanacak 25 metreküp doğal gaz bedelinin TÜFE hesaplamasına dahil edilmeyeceği ilan edilmiştir. Oysa memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı hesaplamalı her mali yılın ilk ve ikinci altı aylık dönemlerinde hesaplanarak enflasyon farkı adı altında toplu sözleşmedeki zam oranını aşan kısın kadar maaşa eklenmektedir.

Hazine tarafından karşılanan 25 metreküp Doğal gaz ücretinin enflasyon sepetinden çıkarılması demek memurun ve memur emeklisinin yaklaşık 3 puan da az enflasyon farkı alması demektir.

25 metreküp doğal gaz bedeli bedava değildir. Hazine tarafından karşılanmaktadır. Hazine tarafından karşılanan bu miktarın TÜFE oranında dikkate alınmaması ülke ekonomik durumunu değiştirmez. Bu uygulama hukuka ve Anayasaya aykırıdır.  Doğal gaz metreküp fiyatı hesaplanırken bedava verilen 25 metreküpün fiyatı sıfır olarak hesaplanacak. Genel tüketim hesaplanırken metreküp fiyatını çok aşağı çekecektir.

Temmuz ayında belirlenecek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranına göre memur ve memur emeklileri enflasyon farkı alacak. Söz konusu uygulama TÜFE oranının düşük gösterilmesi anlamına geldiğinden 11 bin TL maaş alan bir memurun Temmuz ayı maaş artışı yaklaşık 300 TL daha az olacaktır.

Fazla izah sürçü lisandır. Özet olarak bedava doğalgaz müjdesi memura fatura edilmiştir. Hiçbir şey bedava verilen kadar pahalı değildir. 2021 yılından günümüze kadar düşük gösterilen TÜFE oranlarına göre enflasyon farkı hesaplanan, enflasyon altında ezilen, geçim sıkıntısı çeken Kamu çalışanları ve memur emeklileri olarak son iki yıllık kayıplarımızın geçmişe dönük TÜFE hesap edilerek telafi edilmesini ve gerçek (!) enflasyon oranlarında maaş artışları beklentisi içerisindeyiz.