Merkez Bankası faiz artışı ve öncesinde gerçekleştirdiği regülasyonlarla bankalar kredi faizlerinde artışa gitmek zorunda kaldı. Türkiye’de en düşük ihtiyaç kredisi faizi artık %5 seviyesine dayanmış durumda. En yüksek faiz oranı ise %7’leri buluyor.

İhtiyaç kredilerinde uygulanan bu oranlar vatandaşa yıllık %187 ulaşan maliyet çıkarttı.

Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmede; ihtiyaç kredisi oranlarındaki bu yükseklik sonucu borcu borçla kapatma döneminin sona erdiği belirtiliyor.

10 BİN TL'NİN GERİ ÖDEMESİ 16 BİN 889 TL!

Enflasyonla mücadele eden vatandaşlar, artan maliyetler karşısında ihtiyaçlarını bankalardan aldıkları kredilerle karşılıyorlar. Ancak, Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarına bağlı olarak oluşan 2.9 trilyon lira civarındaki hanehalkı borçlarının geri ödemeleri zorlu bir sürece girdi. Bankalar arasında en düşük ihtiyaç kredisi faiz oranı yüzde 4.94 olarak belirlenirken, bu oranın yıllık yüzde 113.26'ya kadar çıkarak 10 bin TL için geri ödeme tutarını 14 bin 696 TL'ye yükselttiği gözlemleniyor. En yüksek faiz oranı ise yüzde 6.99'a ulaşmış durumda, bu da 10 bin TL'lik bir ihtiyaç kredisi alan bir vatandaşın geri ödemesinin 16 bin 889 TL'ye kadar çıkmasına neden oluyor. Bu durumda yıllık maliyet oranı yüzde 187.58'e kadar yükseliyor.

KREDİ KARTI FAİZLERİ SEÇİM SONRASI ARTABİLİR

Seçim öncesi döviz talebindeki artış ve şubat ayında enflasyonun beklenenden yüksek gerçekleşmesi, Merkez Bankası'nı seçim sonucunu beklemeden faiz oranlarında harekete geçmeye itti. Son faiz kararından önceki hafta, kredi kartıyla nakit avans çekiminde uygulanan faiz oranı yüzde 4.42'den yüzde 5'e yükseltildi. Kredili mevduat hesabı (KKM) faizi de yüzde 5'e ayarlandı. Kredi kartı aylık faizleri ise en son ekim ayında yüzde 3.66'ya çıkarılmıştı. Merkez Bankası şu anda bu orana dokunmamakla birlikte, seçim sonrasında yüzde 5'in üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 15 Mart itibarıyla ihtiyaç kredileri 1.06 trilyon liraya, kredi kartı borçları ise 1.3 trilyon liraya ulaşmış durumda.

TÜRK LİRASI DÖNÜŞLÜ HESAPLARIN PAYI %0

Merkez Bankası'nın faiz artırımıyla birlikte Türk Lirası mevduat faizleri de yukarı yönlü hareketlendi. Üç aylık vadeli Türk Lirası mevduat faizleri yüzde 50 ile yüzde 56 arasında değişkenlik gösterirken, döviz bazlı Kur Korumalı Mevduatlar'ın (KKM) faiz teklifleri oldukça agresif seviyelere ulaştı. Alınan bilgilere göre, bazı bankalar KKM dönüşlerinde dövizden TL'ye geçişi teşvik etmek ve dövize olan talebi engellemek için müşterilerine yüzde 75'e varan faiz oranları sunuyorlar. Yapılan hesaplamalara göre, 15 Mart itibarıyla 2 trilyon 295 milyar liraya (71.6 milyar dolar) kadar gerileyen KKM hacminde, Türk Lirası dönüşlü hesapların payı ise sıfıra yakın bir seviyeye indirilmiş durumda.