Memur ve emeklilerinin maaş artışlarının belirleneceği 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde mutabakat sağlanamamıştı. Süreç Hakem Heyeti'ne taşındı ve iktidarın ikinci teklifi, değişiklik olmadan kabul edildi. Türk-Büro-Sen Genel Başkanı Türkeş Güney, sendikasının Manisa 2 nolu şubesinin kuruluş Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada memur ve emeklilere verilen zamların yetersiz olduğunu vurguladı.

Görüşmeler sırasında, 22 Ağustos'ta hükümet ve sendika temsilcilerinin hizmet kollarıyla ilgili maddelerde anlaşmaya vardığını hatırlatan Türkeş, zam oranı konusunda ise uzlaşma sağlanamadığını belirtti. "55 madde Hakem Kurulu'na, 40 madde ise toplu sözleşmenin konusu dışında kaldı" diyen Türkeş, Hakem Kurulu'nun çalışmaları sonucunda masaya getirilen zam oranlarında bir değişiklik olmadığını ve hakem heyetinin yapısı gereği teklifin aynen kabul edildiğini dile getirdi.

Türkiye Kamu-Sen olarak, başından beri vurguladıkları gibi piyasa gerçekleriyle uyumsuz, büyüme payı verilmeyen, hatta resmi enflasyon tahminlerinin altında kalan bir zam oranının kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Türkeş, memurların ve emeklilerin hak ettikleri refah düzeyine ulaşması gerektiğini belirtti.

“TEMMUZ AYINDA YAPILAN ARTIŞLAR GELECEK YILLARDA MAHSUP EDİLECEK”

  Refah payı, enflasyon farkının maaşlara aylık olarak yansıtılması taleplerine değinen Güney, Hakem Kurulu’nun yapısına dikkat çekerek, “Mevcut Hakem Kurulu’nun 6 kamu işveren tarafı, 5 sendika tarafı temsilcisinden oluşan adaletsiz yapısıyla yeni bir karara imza atması ve kamu işveren tarafının sözünün üstüne söz söyleme şansının olmadığı bir kere daha görülmüştür. Her daim eleştirdiğimiz Hakem Heyeti’nin yapısı gereği sonuç yine memurlarımızın aleyhine çıkmıştır. Gerek toplu pazarlık gerekse hakem sürecinde önerilen maaş artışlarının beklenen enflasyonun dahi altında kalmasından ve kamu işveren tarafının ifadelerinden anladığımız, 2023 Temmuz ayında memurlara yapılan artışların 2024 ve 2025 yıllarında memurlardan mahsup edilmek amacı taşıdığı görülmüştür” ifadelerini kullandı.

MİLLİ GAZETE