Nöbetçi Gazete köşe yazası Lale AKASOY tarafından aktarılan bilgilere göre; MİA isimli hastane otomasyon programının kamu ve özel kuruluşlar tarafından kullanılan bir yazılım türü olduğu belirtilirken hastalara ait tedavi, kullanılan ilaçlar, TC, ev adresleri ve telefon numaraları gibi tüm bu bilgilerin hastane programında kayıtlı olduğu belirtildi.

Koşun Kavga Var! Öğretmenlerle Doktorlar Yine Rapor Kavgasında Koşun Kavga Var! Öğretmenlerle Doktorlar Yine Rapor Kavgasında

Akasoy, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin kullandığı otomasyon programının hacklenmesi ile ilgili köşesinde şu ifadelere yer verdi:

İddialara göre, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin kullandığı ve büyük  önem arz eden program, geçtiğimiz hafta arife gecesi yurt dışında yaşayan yabancı bir kişi tarafından ele geçirilmiş.

Sistem çökünce, hastaneye başvuran hastaların tüm işlemleri çalışanlar tarafından manuel olarak yapıldı.

Öncelikle hiçbir hastanın mağduriyet yaşamadığını belirtmek isteriz...

***

Konuyu hastane yetkilileri ile görüştük ve olayı doğruladılar...

Programın hacklenmesinin ardından neredeyse tüm yetkililer hastaneye koştu ve emniyetin ilgili birimi haberdar edildi.

Hastanenin MİA programını hackleyen kişiye mail yoluyla ulaşıldı.

Yabancı şahsın hastane yönetiminden şifreleri geri vermek için para istediği öne sürüldü.

Miktarını söylediler ama...

***

Daha sonra yetkililer hacklenen programın hastaneye ait olduğunu belirtmesi üzerine söz konusu şahıs talep ettiği paradan vazgeçmiş...

Hastane yetkilileri, o saatler içerisinde hastaların manuel olarak yazılan tüm verileri dijital sisteme yüklediklerini belirterek hasta açısından hizmet sunumunda her hangi bir aksamanın yaşanmadığına da dikkat çektiler.

Bu arada olayı duyan bazı hasta ve yakınlarının TC, telefon numarası ve adreslerinin hacklenmesi konusunda tedirgin oldukları ifade edildi.

Programı hackleyen kişinin kim olduğu, hukuki sürecin başlatılıp başlatılmayacağı konusunda ise net bir bilgimiz yok.