Çalışma hayatı ile ilgili yazdığı makalelerle bilinen Prof. Dr. Aziz Çelik, temmuz ayında memurların enflasyonun yaklaşık 5 puan altında zam alacağını kaydetti.

Çalışma hayatı uzmanı Dr. Aziz Çelik'ten memur, emekli ve asgari ücretlilere yönelik kötü haber geldi. Çelik, temmuz ayında planlanan maaş artışının beklentilerin altında olacağını ve enflasyonun yaklaşık 5 puan altında zam yapılacağını söyledi.

Kamuda Harcamalarını Kısmak İçin 2 Ayrı Kurum Çalışıyor Kamuda Harcamalarını Kısmak İçin 2 Ayrı Kurum Çalışıyor

Dr. Çelik'in sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

“Seçim sonrası olacaklar netleşmeye başladı! Neoliberalizmin daniskası! Enflasyonun faturası ücretliye, emekçiye ve emekliye kesilecek! Merkez Bankası, Hükümete yazdığı mektupta asgari ücrete Temmuz 2024'te ikinci bir zam yapılmamasını istedi. Böylece ücret artışları bir kez daha enflasyonun sebebi ilan edildi.

ENFLASYONA KARŞI KORUDUK DİYECEKLER

Hükümet zaten asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını ilan etmişti. Böylece Temmuz 2024'te asgari ücret artışı olmayacağı netleşti. Emekliye Temmuz 2024'ten önce herhangi bir iyileştirme yapılması söz konusu değil! Temmuz 2024'te ise işçi ve esnaf emekli aylıkları yasa gereği 6 aylık resmi enflasyon (Ocak-Haziran) oranında artacak. Bu artışı 'enflasyona karşı koruduk' diye sunacaklar.

TOPLU SÖZLEŞMEDEKİ UCUBE HÜKÜM..

Bir diğer tehlike 10 bin TL'ye tamamlanan en düşük aylık artmazsa emeklilerin önemli bir bölümü resmi enflasyon oranında bile zam alamayacak. Memurlara Temmuz 2024'te toplu sözleşmedeki ucube hüküm nedeniyle enflasyonun yaklaşık 5 puan altında zam yapılacak. Aynı durum memur emeklileri için de geçerli olacak.

HÜKÜMET BU KAYBI TELAFİ EDEMEZ

 Hükümetin bu kaybı telafi etmesi pek olası görünmüyor. Hükümet, halkın alım gücünü düşürmeye ve harcamalarını kısmaya yönelik sıkı bir neoliberal politika izleyecek. IMF'siz ve IMF'li sıkı bir sıkılaştırma, kemer sıkma politikası izleyecekler.

Enflasyonla mücadele için tek bildikleri neoliberal ezber bu: Talebi kısmak, ücretleri baskılamak, kamu harcamalarını kısmak! 24 Ocak 1980 ve 2002 benzeri bu program ile enflasyon düşer mi bilemem ama halkın alım gücünün düşeceği ve yoksullaşmanın artacağı kesin! Bütün bunları 'nasılsa 4 yıl seçim yok' diye yapmaya kalkışacaklar. Seçimsiz dört yılın emeğe faturası ağır olur! O yüzden erken seçim şart!"