TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, AK Parti Osmaniye Milletvekili Derya Yanık başkanlığında toplandı.
Toplantıda, Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hükümlü ve tutuklulara verilen sağlık hizmetleri hakkında komisyon üyelerini bilgilendirdi ve soruları yanıtladı.
Komisyon Başkanı Yanık, 28’inci Yasama Döneminde bugüne kadar komisyona 3 bin 906 başvuru yapıldığını, bunlardan 3 bin 656’sına işlem yapıldığını belirtti.
Cezaevlerinde Sağlık Hizmetleri
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Toplum Sağlığı Hizmetleri ve Eğitim Dairesi Başkanı Aslıhan Külekçi Uğur, cezaevlerinde aile hekimliği hizmetinin sunulduğunu belirterek, “174 müstakil aile hekimliği birimimiz var. Nüfusu binin altında olan ceza infaz kurumlarında da belirli zamanlarda aile hekimleri tarafından sağlık hizmeti verilmektedir. Toplamda 239 aile hekimimiz cezaevlerinde sağlık hizmeti sunmaya devam ediyor,” dedi. Ayrıca, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin yanı sıra içme sularının kontrolü, çevre sağlığı hizmetleri, bulaşıcı hastalıklarla mücadele, bağışıklama hizmetleri ve çeşitli sağlık taramaları yapıldığını ifade etti.
Cezaevlerindeki Sağlık Tesisleri
Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Pınar Koçatakan, cezaevlerinde 7 semt polikliniği bulunduğunu ve 4 cezaevi kampüsü içerisinde hastane hizmeti verdiklerini söyledi. “Ankara, İstanbul, İzmir ve Konya Ereğli Ceza İnfaz Kurumlarında devlet hastanesi olarak hizmet sunuyoruz,” dedi. Ayrıca, Sincan Kadın Tutukevi ile Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında uzaktan muayeneye yönelik pilot uygulama başlatıldığını ve bu uygulamadan kısa sürede 1000 kişinin faydalandığını belirtti.
Sağlık Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay’ın Açıklamaları
Tolunay, “İkinci ve üçüncü basamak hastanelerde, 294 sağlık testinde toplam 1086 muhafazalı poliklinik odamız ve 1346 mahkum yatağımız var,” dedi. Cezaevlerinden hastaneye sevk oranının %20 olduğunu vurgulayan Tolunay, “Bu oran Türkiye ortalaması ile aynıdır,” dedi.
Tolunay, hükümlü ve tutukluların tedavisinde görev alan 13 binden fazla hekimin eğitim aldığını belirtti. Uzaktan muayene uygulamasını pilot olarak başlattıklarını ve sonuçlarına göre devam edip etmeyeceklerine karar vereceklerini söyledi. İzmir’de 7 bin 500, Ankara’da 8 bin 500 ve İstanbul’da 11 bin 300 hükümlüye psikiyatrik destek verdiklerini belirten Tolunay, geçen yıl yaklaşık 410 bin hükümlünün diş tedavisinin yapıldığını aktardı.
Tolunay, kiralık binalarda verilen aile hekimliği hizmetlerini kamu binalarında sağlamaya yönelik çalışmalarının olduğunu da belirtti.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Toplantısı
Toplantıda, AK Parti, CHP ve DEM Parti’li milletvekilleri arasında, tutuklu ve hükümlülere yönelik “tutsak” ifadesi kullanılması üzerinden sözlü tartışmalar yaşandı.
CHP ve DEM Parti’li bazı milletvekilleri, toplantıya misafir olarak katılan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya söz verilmesini istedi. Ancak, Komisyon Başkanı Yanık, “Sorulması gereken tüm sorular soruldu,” diyerek talepleri reddetti.