Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur maaşları konusunda verdiği sözlerin seçim döneminde yerine getirileceğini ve Meclis sürecinin başlayacağını ifade etti. Memur ve memur emeklilerinin maaş artışları, sendikalar ve hükümet arasında imzalanan toplu sözleşmeler doğrultusunda belirleniyor.
Şu anda yürürlükte olan 6. dönem toplu sözleşmesi, 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli olacak. İki yıllık süreci kapsayan sözleşmenin son zam dönemi ise temmuz ayında gerçekleştirilecek. Ancak bu dönemde yapılacak artış, diğer dönemlerden önemli bir farklılık taşıyor.
Toplu sözleşmeye göre altı aylık dönemler için öngörülen maaş artışı ile enflasyon farkı verilir. Bu iki kalem toplanır ve maaşlara yansıtılır. Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon nedeniyle hükümet bu iki kaleme ilave olarak refah payı ekledi.
Mesela 2022 yılının Ocak ayında toplu sözleşmeye göre enflasyon farkıyla birlikte yüzde 27,47 maaş artışına yüzde 3,5 civarında refah payı eklendi. 2023 yılının Ocak ayında ise yüzde 16,48 olan maaş artışına yüzde 13,52 refah payı eklendi. 2023 yılının Temmuz ayında yapılacak maaş artışlarında ise yeni bir durum ortaya çıktı. Maaş artışlarında kullanılan üç kaleme yeni bir kalem olarak 'seyyanen artış' eklenecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 11 Mayıs'ta en düşük devlet memuru maaşının 22 bin liraya çıkarılacağını ifade etmesi nedeniyle bunu sağlayacak yeni bir kalem ortaya çıktı. Toplu sözleşmenin dördüncü altı aylık maaş artışlarında temmuz ayı artışı, enflasyon farkı, refah payı ve en düşük devlet memurunun maaşının 22 bin liraya çıkarılması nedeniyle kuvvetle muhtemel seyyanen artış olacak. Seyyanen artış yapılması diğer artış dönemlerinden farklı bir yöntem olarak masada.
Memurların en çok merak ettiği konu ise en düşük devlet memurunun maaşının 22 bin liraya çıkarılması durumunda diğer memur maaş artışlarının nasıl olacağıdır? Bu konuda çeşitli alternatifler var. En düşük devlet memuru maaşının 22 bin liraya çıkması demek yüzde 85'e yakın bir artış anlamına geliyor.
Yaklaşık olarak 13 bin lira alan öğretmenin, 14 bin lira alan hemşirenin ve 18 bin lira alan mühendisin maaş artışlarının nasıl yapılacağı meselesi son derece önemli. Bu konuda taraf olan yetkili sendikalarla çalışmak yerinde olacaktır. Memurların kadro unvanları, meslekleri ve sınıfları dikkate alınarak maaşları arasında farklılık gözetilmeden yapılacak düzenleme çalışma barışını bozacaktır. Bu nedenle hassas bir çalışma yürütüldüğünü düşünüyorum.
Maaş artışlarıyla ilgili hangi alternatifler olabilir? Mesela memur maaşlarına önce yüzde 25 zam ve ilaveten 7-8 bin lira civarında bir seyyanen artış yapılabilir. İkinci bir alternatif olarak maaşları en düşük olan memurlarla belli bir orana kadar olanlara önce seyyanen 7-8 bin lira artış, üstüne de yüzde 25 seviyesinde bir zam verilebilir.
Maaşı belli bir seviyenin üstünde olanlara da önce yüzde 25 zam sonra 7-8 bin seyyanen artış yapılabilir. Böylelikle yapılacak artış en düşük memur maaşına yüzde 85 olarak yansır. En düşük memur maaşına en yüksek artış olmak üzere diğerlerine kademeli bir artış yapılır. Memur maaşlarında seyyanen ve oransal olarak çeşitli simülasyonlar yaparak dengeli ve kademeli bir artış alternatifi ortaya çıkacaktır.