Son gelişmelere göre, memurlara yönelik gündeme gelen bir formülde, seyyanen 5 bin lira artış ve refah payının yanı sıra yüzde 45'e varan zam olabileceği belirtiliyor. Bu formüle göre, memurlar arasında oransal zam uygulaması farklılık gösterebilecek. En düşük maaş alan memurun geliri, seyyanen 5 bin lira artış ve yüzde 45 zam ile 22 bin lira seviyesine yükselebileceği ifade ediliyor.

Memur maaşlarına ilişkin düzenlemenin detayları merakla beklenirken, nasıl yansıyacağı ise açıklamanın ardından netlik kazanacak. Son bilgilere göre, düzenlemenin ayrıntıları en geç 3 Temmuz tarihinde açıklanacak.

BİR ARTIŞ DA EK GÖSTERGEDEN

Bazı memur ve emeklileri, ek gösterge düzenlemesiyle birlikte maaşlarına ek bir artış daha bekleyebilir. Özellikle 1'inci dereceye gelen kamu görevlileri için 3600 ek gösterge uygulaması yapılması planlanmaktadır.

15 Ocak tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu düzenleme, bazı memurları kapsamaktadır. Ancak şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci dereceye gelen tüm kamu görevlileri de 3600 ek göstergeden faydalanacak. Bu düzenleme ile 30 yıl hizmeti olan bir memurun emekli aylığı, mevcut maaş katsayısına bağlı olarak 2 bin 435 lira seviyesinde artış gösterecektir.

ÜÇLÜ ARTIŞ FORMÜLÜ

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Temmuz'da ilk 6 aylık enflasyon oranında artış yansıtılırken, bir de refah payı eklenecek. 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere kademeli bir iyileştirme de söz konusu olacak.7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin lira üzeri aylıklar için farklı zam belirlenecek. Kademeli ek zammın seyyanen olması beklenirken, oransal bir artış da söz konusu olabilecek.

Refah payı ve kademeli ek zam ayrı ayrı yansıtılabileceği gibi, birlikte de uygulanabilecek. Zamlar belirlenirken, kamu işçilerine yapılan yüzde 45'lik artış referans alınacak.

NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

İlk 4 aylık enflasyon yüzde 15.21 olarak gerçekleşti. Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki aylık TÜFE tahminlerine göre ilk 6 aylık enflasyon yüzde 21.12 olarak gerçekleşecek. Kesin oran ise 3 Temmuz'da belli olacak. Bu orana göre de refah payı ve ek zam netleşecek. Detayların da Haziran ayında ya da en geç 3 Temmuz'da duyurulması bekleniyor.