Geçtiğimiz yıllarda Musul Konsolosluğunun tahliyesinde geç kalınması nedeniyle 900 IŞID militanı tarafından basılan Konsoloslukta 49 Türk personel 101 gün boyunca rehin tutulmuştu.
Sudan’da yaşanan iç savaşın şiddetinin arttığı bugünlerde Türkiye’nin Musul Konsolosluğu rehine olayından ders almadığı görünüyor.
Sudan’da 15 Nisan’da patlak veren çatışmalarda ordu ile paramiliter güçler arasında yaşanan saldırılar ve bombalama eylemleri nedeniyle dış ülkeler personellerini tahliye ederken Türkiye 50 sağlık çalışanını adeta unuttu.
Türkiye tarafından yapımı gerçekleştirilen ve 2014 yılında hizmete açılan Nyala Araştırma Hastanesi’nde görev yapan ve aralarında doktor, hemşire, biyolog, laboranttan oluşan 50 sağlık personeli acilen Türkiye’ye dönmeyi bekliyor.
Ulaşıma kapalı olan havaalanı önceki gün bir kaç saatliğine açıldığında sağlık personeli yerine başka görevliler bindiği için uçaklara alınmadılar.
İTALYA TAHLİYE ETTİ
Nyala Araştırma Hastanesi’nin bitişiğinde yer alan İtalyan hastanesi darbeden iki gün önce İtalyan hükümetinin aldığı istihbarat üzerine kapatılıp tüm personeli tahliye edildi.
Sudan’daki sağlık tesisleri bile kapatılırken Türk sağlık çalışanlarının görev yaptığı hastane açık tutuluyor.
Sağlık Bakanlığı, Sudan’da görev yapan sağlık çalışanlarına “31 Mayıs’a kadar kendi isteğimle gönüllü olarak Sudan’da görev yapmak istedim” yazan belgeler imzalatmak istedi. Ancak personel dayatılan bu belgeleri imzalamak istemedi.
Miyase İLKNUR / Cumhuriyet