Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, TBMM'nin yasama çalışmalarına başladığı zaman ilk olarak ele alınacak konuların, hükümetin seçim öncesi verdiği vaatler olduğunu belirtti. Kaya, bu vaatler arasında en öncelikli olarak prim gün sayısının düşürülmesinin önemli bir yer tuttuğuna vurgu yaptı.

PRİM GÜN SAYISI DÜŞECEK

“Küçük ölçekli esnafın Bağkur prim gün sayısının 9.000 günden 7.200 güne düşürülmesi bekleniyor. Kısmi emeklilik şartları da Bağkurlular için 5.400 günden 4.500 güne çekilecek” dedi.

ASGARİ ÜCRET 500 DOLAR

“Haziran ve temmuz ayı emekliler, asgari ücretliler ve memurlar için zam dönemi. Tüm bunlar Meclis gündemine gelecek” ifadelerini kullanan Kaya, “asgari ücret zammıyla ilgili olarak şunları söyledi. Kaya, “Kamuda çalışan işçilere en düşük taban aylık uygulaması 15 bine getirildi. Çalışma ve Sosyal Bakanlık Bakanı 500 doları işaret etmişti, 10 bin lirada kalacağına ihtimal vermiyorum. 11 bin ile 15 bin lira arasında olur diye tahmin ediyorum. Yüzde 30 üzerinde bir zam yapılacaktır” dedi.

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ 17 İLA 18 BİN LİRA OLACAK

Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memur maaşının 22 bin lira olacağını ifade ettiğine dikkat çekerek “Memur emeklilerinde zam toplu sözleşme, enflasyon farkı ve refah payı üzerinden belirlenecek. Aktif görevde olan memurlarımızın maaşı 22 bine yükseltildiğine göre en düşük emekli maaşının da 17 ile 18 bin lira seviyesinde olacaktır” ifadelerini kullandı.

MEMURLARA NE KADAR ZAM ALACAK?

“7.500 liranın üzerinde emekli maaşı alanların maaşında bir değişiklik olmadı” diyen Kaya, şu tahminlerde bulundu: “Emekli maaşlarına tahminen yüzde 22-23 oranında enflasyon ve yüzde 10 ila 15 arasında da refah payı olabilir. Yüzde 32 ila 33 arasında işçi ve Bağkur emeklilerimize zam yapılabilir.” Kaya, isteğe bağlı primde de oranın devlet tarafından karşılanmasının da masada olacağını söyleyerek “Ancak bireysel ödemeler asgari ücrete gelen zam oranında düzenlenmemeli. Bu vatandaşı zora sokar” dedi.

Memurun temmuz zammı için düşülen rakam belli oldu

Kamu işçisinin zam bekleyişi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 45 müjdesi ile sona erdi. En düşük kamu işçisi maaşı 15 bin TL’ye yükselirken, şimdi de kamu çalışanı memurlar alacakları zam oranını merak etmeye başladı. Yüz binlerce memura müjdeli haber AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'dan geldi. Dağ, “Memurların ikinci dönem maaş görüşmeleri temmuz ayında" diyerek, düşülen rakamı açıkladı.

Kaynak: TGRT Haber

Editör: Güler Sağlam