Yeni Doğan Bebeklere Hacamat Uygulaması İddiaları Sağlık Bakanlığı’nı Harekete Geçirdi Yeni Doğan Bebeklere Hacamat Uygulaması İddiaları Sağlık Bakanlığı’nı Harekete Geçirdi

Bazı branşlarda doktor bulunmaması nedeniyle özellikle çocuk hastalar başka şehirlere sevk ediliyor. Erzurum'un yanı sıra çevre illerden gelen on binlerce vatandaşa hizmet veren Türkiye'nin en büyük hastanelerinden biri olan Erzurum Şehir Hastanesi, yetersiz doktor sayısı ile gündemde. Hasta memnuniyetinin yüksek olduğu hastanede, doktor krizi bir türlü aşılamıyor ve hasta ile doktor sayısı arasındaki açık her geçen gün büyüyor.

Günlük 10 bini aşkın poliklinik hastasına hizmet veren hastanede yaşanan doktor açığı, hat safhaya ulaşmış durumda. Atama beklenen hastanede hekim sayısı her geçen gün azalıyor. Birçok bölümde tek doktor görev yaparken, bazı bölümlerde ise doktor olmadığı için hizmet verilemiyor. Randevu almak için büyük zorluklar yaşayan hastalar, bazı branşlarda hekim yetersizliği veya hekim olmayışı nedeniyle başka illere gitmek zorunda kalıyor. Özellikle Çocuk Nefroloji, Nöroloji, Yetişkinlerde Plastik Cerrahi, Kulak Burun Boğaz ve Algoloji poliklinikleri ya kapalı ya da hekim sayısı yetersiz. Çocuklarını tedavi ettirmek için başka illere gitmek zorunda kalan vatandaşlar, bu durumun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyor.

Hasta ve Yakınlarının Tepkili

Tek hekimin görev yaptığı Çocuk Nefroloji Servisinde muayene kuyruğu uzadıkça uzuyor. Günde yüzlerce hastayı tek başına tedavi etmeye çalışan doktorlar, yaşadıkları iş yükü nedeniyle hastaneden ayrılmayı düşünüyor. Kısa süre içinde hekim ataması yapılmazsa Nefroloji Servisi hasta kabul edemeyecek duruma gelecek. Hasta yakınları, yaşanan sıkıntıları sosyal medya hesaplarından sık sık gündeme getiriyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erzurum Milletvekilleri ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e seslenen vatandaşlar, hükümetin Erzurum'a 5 yıldız konforunda bir hastane inşa ettiğini ancak doktor açığı nedeniyle perişan olduklarını dile getiriyorlar.

Hastane-3

Hasta yakınları, sosyal medya paylaşımlarında şu şikayetlere yer veriyor: "Sistem mükemmel işliyor ancak hekim açığı yüzünden perişan olduk. Başka illere gitmek zorunda kaldığımızda ise ne randevu ne de bütçe bulabiliyoruz. Doğunun en büyük şehri ve hastanesinde doktor yok! Bu uzun zamandır böyle, anlamakta güçlük çekiyoruz. Büyükşehir olan bir kentte nasıl olur da doktor açığı yaşanır? Bakanlık mı Erzurum’a şaşı bakıyor yoksa siyasilerimiz mi konuya duyarsız bilemiyoruz. Hemşehrimiz olan Milli Eğitim Bakanımız doktor açığının giderilmesi yönünde rica etse Sağlık Bakanı hayır der mi? Erzurum genel ve yerel seçimlerinde kendilerine en yüksek oyu veren şehir. Neden böyle cezalandırılıyoruz? Sayın vekillerimiz bu sorunları görmüyor mu?"

Sağlık-Sen Girişimleri de Sonuçsuz Kaldı

Geçtiğimiz yıl Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Duman, benzer hastanelerin yatak, poliklinik, hekim sayısı gibi verilerini karşılaştırarak Erzurum’un sorununu ortaya koyacak bir çalışma hazırlığında olduklarını açıklamıştı. Duman, hazırladıkları dosyayı Sağlık Bakanlığına sunacaklarını belirtmişti ancak bu girişimden de bir sonuç alınamadı.

Abdullah Duman

Gelecek Atamalar ve Belirsizlik

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı Temmuz ayında doktor, hemşire ve sağlık çalışanı atamaları yapacak. Ancak Erzurum'a kaç hekimin atanacağı veya atama yapılıp yapılmayacağı henüz bilinmiyor. Sağlık Bakanlığı’nın yetersiz kadro vermesinden kaynaklı doktor açığı yaşanması üzerine geçtiğimiz yıl Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Duman, benzer hastanelerin yatak, poliklinik, hekim sayısı gibi verilerini karşılaştırarak Erzurum’un sorununu ortaya koyacak bir çalışma hazırlığında olduklarını söylemişti. Hazırlayacakları dosyayı Sağlık Bakanlığına vereceklerini dile getiren Duman’ın da girişimleri geçen zaman içinde sonuçsuz kaldı.

Hasta yakınlarının sosyal medyada yaptığı paylaşımlar, yetkililerin dikkatini çekmeyi amaçlıyor. "Sistem mükemmel işliyor ancak hekim açığı yüzünden perişan olduk. Başka illere gitmek zorunda kaldığımızda ise ne randevu ne de bütçe bulabiliyoruz. Doğunun en büyük şehri ve hastanesinde doktor yok!" şeklindeki ifadelerle durumun ciddiyeti vurgulanıyor.

Erzurum Şehir Hastanesi'ndeki bu ciddi doktor açığı sorununun, kısa sürede çözüme kavuşması gerektiği konusunda ortak bir görüş bulunuyor. Vatandaşlar, bu büyük sorunun çözümü için yetkililerden hızlı ve etkili adımlar bekliyor.