Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın 2024 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nda yer alan acil sağlık hizmetlerine ilişkin veriler ise dikkat çekici. Rapor, hastaların ve sağlık emekçilerinin ambulansların yenilenmesi taleplerinin, Dünya Bankası Projesi’ne bırakıldığını ortaya koydu. Raporda, Dünya Bankası Projesi kapsamında 60 adet ambulans alımı için ihale sürecinin devam ettiği belirtilirken, ikinci altı aylık dönemde ise 285 ambulansın daha alınması planlanıyor. Buna karşın, genel bütçeden sadece 105 ambulans alımı gerçekleştirilecek.

Acil Sağlık Hizmetlerine Yetersiz Bütçe Ayrılması Tepki Çekti

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, ambulansların yenilenmemesi ve acil sağlık hizmetlerine yeterli kaynak ayrılmamasına tepki gösterdi. Yalçınkaya, “Bakanlık, şehir hastaneleri için bütçeyi seferber ederken, acil sağlık hizmetleri için gereken kaynağı dış kredi ve hibeye bırakıyor. Oysa ki, acil sağlık hizmetlerine genel bütçeden yeterli kaynak ayrılmalı ve ambulans sayısı artırılmalıdır” dedi. Ayrıca, sistemden çıkan ambulansların yenilenmemesinin, ambulans başına düşen vaka sayısını artırarak trafik kazalarına neden olduğunu belirtti.

Bütçe Dağılımı Tartışmaları

2024 yılı için şehir hastanelerine ayrılan bütçe, kira ödemelerine yönelik 57 milyar 554 milyon TL, hizmet ödemelerine ise 26 milyar 143 milyon TL olarak belirlendi. Yılın ilk üç ayında, kira ödemeleri için ayrılan bütçenin yüzde 28’i olan 15 milyar 932 milyon TL ve hizmet ödemeleri için ayrılan bütçenin yüzde 24’ü olan 6 milyar 198 milyon TL harcandı. Bu süreçte toplam harcama tutarı 22 milyar TL’ye ulaştı.

Beyoğlu'nda Maymun Çiçeği Şüphesi Asılsız Çıktı Beyoğlu'nda Maymun Çiçeği Şüphesi Asılsız Çıktı

Şehir Hastanelerine Destek, Acil Hizmetlere İhmal

Kemal Memişoğlu, şehir hastanelerine yönelik eleştirileri reddederek, "Şehir hastaneleri medarıiftiharlarımızdır. Bu hastaneler hakkında kötü algı oluşturmak yanlıştır" ifadesini kullandı. Ancak, acil sağlık hizmetleri için gereken bütçenin sağlanamaması ve bu hizmetlerin Dünya Bankası’na bağımlı hale getirilmesi, sağlık emekçileri tarafından eleştirilmeye devam ediyor.