Yaklaşan 14 Mayıs tarihi için endişeli bekleyiş sürüyor. Dövizdeki makas açıklığı bankalar ve serbest piyasa arasında artış gösteriyor. Ayrıca, Mart ayında dış ticaret açığı 8 milyar 340 milyon dolar olarak kaydedildi. Bu gelişmeler, ekonomi piyasalarındaki hareketliliği artırıyor.
Merkez Bankası'nın döviz ve altın rezervlerindeki azalış, döviz kuru kontrolünü sağlamak için kullanılan kaynakların erimesine işaret ediyor. Brüt altın ve döviz rezervlerinin 20 Nisan'da sona eren haftasında, Merkez Bankası'nın rezervleri 5.4 milyar dolar azalarak 116 milyar 131 milyon dolara geriledi. Seçim öncesi, muhalefet ve muhalefetin iktidara gelmesini isteyen finans çevrelerinin, döviz kurlarını yükseltmek ve borsayı 4600 puanın altına çekmek için çeşitli hamleler yaptığı iddia ediliyor. Bu gelişmeler, ülkedeki ekonomik durumu yakından takip eden vatandaşlar ve yatırımcılar için endişe kaynağı olmaya devam ediyor.
İktidar ise borsayı yükseltip dövizi baskı altında tutmanın peşinde.
BİST 100 endeksi Cuma günü seansın sonuna doğru gelen sert satışlarla 4750'deki desteğini kırarak 4617'ye kadar geriledi. Günlük yüzde 3.58 gibi yüksek bir kayıp...
Bu hafta endeks için 4600 önemli bir destek seviyesi. Aşağı kırılması kötü olabilir! Salı gününden itibaren yeni bir fiyatlama başlayacak. Bu fiyatlama sürecinde borsanın yukarı hareketi başlatabilmesi için öncelikle 4750, sonra 4840 seviyesinin aşılması gerekiyor.
İktidarın borsada ralli denemesi yapacağına ilişkin güçlü bir beklenti var. Kamu kağıtları üzerinden yapılan alımlarla zaman zaman borsa endeksi yukarıya çekilebiliyor.
Her iki taraf da 14 Mayıs'a kadar elindeki tüm cephaneyi kullanacak!
Borsada uzun süredir satış yapan yabancıların son 2 haftada alışa geçmeleri dikkat çekici. Yabancılar 2 haftada toplam 216 milyon dolarlık alım yaptı. Rakam çok yüksek değil. Devamını izlemek gerekir.
Hisse senetlerinde yabancı oranı hala yüzde 28-29 arasında seyrediyor. Oranın yüzde 30'lara çıkması bir sinyal olabilir.
Bakalım kim kazanacak?