Kamu ve özel sektörde 2024 itibari ile yaklaşık 1 Milyon 400 Bin sağlık çalışanı görev yapıyor. Sağlık çalışanlarının birikmiş sorunları ise buraya yazmakla bitirilemeyecek kadar çok.

SAĞLIKÇI TEPKİSİNİ SANDIKTA GÖSTERDİ

Sorunlarına çözüm alamayan ya da göstermelik çözümler üretildiği söylenen sağlık çalışanları ise tepkilerini sandıkta göstermiş durumda.

Sağlık çalışanlarının yaklaşık üçte biri İstanbul ilinde görev yapıyor. Özellikle İstanbul açısından yerel seçim sonuçları incelendiğinde seçim hezimetinin sağlık teşkilatı açısından da ele alınması gerektiği görülüyor.

Sağlık çalışanlarının çoğunluğunun bulunduğu bir başka ilimiz ise Ankara. Ankara’da da yine yerel seçim sonuçları açısından iktidar partisi oldukça düşük performans göstermiş durumda.

KORKU İMPARATORLUĞU SONUÇLARI

Seçim sonuçları incelendiğinde vatandaşların ekonomik gerekçelerle ya da emekli maaşlarına yapılmayan zamla ilgili örnekler verilse de sağlık çalışanları yönünden meselenin ele alınması gerekiyor. Sağlık çalışanları ekonomik sıkıntılarının yanında korku imparatorluğu içerisinde bırakılmalarının sonucu olarak da seçim sonuçları tezahür etmiş durumda.

HAKSIZ UYGULAMALAR

Sağlık Bakanlığı Merkez Teşkilatından İl Sağlık Müdürlüklerine ve hatta hastane Başhekimliklerine varana kadar korku imparatorlukları personelin ezilmişliğine, haksız uygulamalarını neden oldu ve olmaya da devam ediyor.

Bugün Ak Parti ilçe teşkilatında küçümsemek için değil ama çaycılık görevi yapan bir kişi hastanedeki bir personelin görev yerini değiştirebiliyor.

ADAM KAYIRMA, TARİKATLAR..

22 yıllık süreçte yaşanan güç zehirlenmesi, adeta kurulan dere beylikler, mikro milliyetçilik hemşirelik, adam kayırma, sendikalar, tarikatlar ve oligarşik düzen sağlığı adeta bitirme noktasına getirdi.

RANDEVU DAHİ ALINAMIYOR

Bugün bir hekim ya da bir hemşire çalıştığı hastanenin başhekimnin yanına randevusuz çıkamıyor ya da binbir güçlükle görüşe bilse dahi sorununa çözüm bulamadığı gibi binbir türlü tehditle makam odasından ayrılmak durumunda kalıyor.

GÜÇ ZEHİRLANMASI YAŞANIYOR

Adeta “küçük dağları ben yarattım” havasıyla hareket eden başta genel müdürler, daire baskanlari, il sağlık müdürleri, il sağlık müdürlüklerindeki uzmanlar, başhekimler, başkanlar hatta servis sorumluları bile yaşadıkları güç zehirlenmesi ile personelin derdini dinlemediği gibi yaptıkları işgüzarlıklar da tepkilerin odağındalar.

TEPKİ OYLARI..

Belediye başkanı ile herhangi bir sorunu bulunmayan bir sağlık çalışanı sırf kendi sağlık idaresini beğenmediği için dahi tepki oyu vermiş durumda.

ÇÖKÜŞ SÜRECİ SÜRÜYOR

Öte yandan hukuka aykırı atamalar, hukuka aykırı cezalar, personele yukarıdan bakmalar,  yapılan iyi şeylerin bile düzgün bir şekilde atılmaması sağlığı yönetimsel açıdan çöküş sürecine götürmüştür.

TORPİL BULMADAN İMKANSIZ

Bugün en basitinden bir eş durumu ataması için araya adamlar sokmak zorunda kalınıyor. Sağlık çalışanı torpil arıyor çünkü aksi halde tayininin olmayacağını ya da sürecin en az 2-3 kat uzayacağını biliyor.

BİRİLERİ HEP HÜKÜM SÜRÜYOR

Bir bakan ataması yapılıyor, bakanlığı adeta tarikatlara teslim ediyor. Başka bir bakan geliyor bu sefer de karadenizliler ya da Batmanlılar hüküm sürüyor. Bir Allahın kulu da çıkıp “kardeşim siz ne yapıyorsunuz?” demiyor

Çünkü onlara hava hoş. Hiçbir zaman onlara bir şey olmaz. Çünkü onlar seçilmiş kişi olduklarını o kadar kabul etmiş durumdalar ki sağlığın çöktüğünün dahi farkında değiller.

ADALETSİZ MAAŞ UYGULAMALARI

Hemşire yardımcısına hemşireden fazla maaş, işçi ambulans şoförüne kadrolu paramedik’ten fazla maaş verirseniz mağdur olan kesim tepkisini sadece oy ile gösterebilecektir. On binlerce sağlık çalışanının görev yaptığı illere tepeden inme sağlık müdürü atarsanız, o ildeki doktoru hemşireyi kısaca çalışanı ezdirmiş dolayısıyla küstürmüş olursunuz..

KÜÇÜMSEYİCİ BAKIŞLAR..

Bugün hangi sağlık çalışanı bağlı olduğu il sağlık müdürü ile direkt görüşebilir? Türkiye’nin en küçük ili olarak kabul edilen Bayburt’ta bu durum aynı, metropol kentimiz İstanbul ilinde de bu durum aynı. Bir sorunum var, sağlık müdürüyle ya da başhekimle görüşmek istiyorum diye randevu talep etseniz, karşınızdaki kişinin küçümseyici bakışlarıyla karşılaşacağınız bir gerçek.

BİNLERCE KÜSKÜN VAR

Bunca kuralsızlık içerisinde ve "ben yaptım oldu" diyerek yürütülen ya da yürütülmeye çalışılan sağlık sistemi, adam kayırcağız diye binlerce küskünü sahada tutuyor.

LİYAKETSİZLİK..

Yap boza dönen sağlık sistemi yönetimsel açıdan yozlaşmış ve hatta çökmüş durumdadır. Yönetici atama kriterleri ise adeta evlere şenlik. Liyakatsizlik her birimde mevcut.

Peki nasıl düzelecek?

2024 Yılı Haziran Dönemi İller Arası Yer Değiştirme Kurası: Heyecan Dorukta 2024 Yılı Haziran Dönemi İller Arası Yer Değiştirme Kurası: Heyecan Dorukta

Sağlığa her kademede yöneticiliğe liyakatlı ve tecrübeli kişiler yeniden getirilmelidir. Kurallar ve şartlar sıfırdan belirlenmelidir. Adam kayıranların gözünün yaşına asla bakılmamalıdır.

Kısaca torpil sona erdirilmeli, mobbing bitirilmelidir.