Son dönemde bireysel müşteriler arasında büyük bir talep artışı yaşanırken, Kredi kartı nakit avans veya taksitli nakit avans, aylık yüzde 1.36 faiz oranıyla en düşük maliyetli borçlanma seçeneği olarak tercih ediliyor.
Bu durumda, bireyler düşük faiz oranları nedeniyle kredi kartı nakit avansına yönelerek enflasyonla kıyaslandığında yıllık yüzde 20'ye kadar düşük faizle borçlanma imkanı elde edebiliyorlar. Talebin artmasıyla birlikte bazı bankalar, bireysel kredilerdeki aylık faiz oranlarının yüzde 4'ü aşması karşısında, kredi kartı limitlerine bağlı olarak artan borçlanma tutarını düşürüyor ve 12 aylık vadeyi bazı bankalarda 6 aya kadar indiriyor.
Bankacılık kaynaklarına göre, seçim öncesi artan belirsizlik ve faizlerdeki yükseliş beklentisi nedeniyle bankalar, bu popüler borçlanma kanalından kullandırmayı sınırlayarak talebi azaltmaya çalışıyor. Bankaların bu düşük faizli kredinin talebindeki artışı sınırlaması, Merkez Bankası tarafından belirlenen kredi kullandırım karşılığı ayrılması gereken tahvil miktarını da yükseltiyor.
Bireysel kredilere kıyasla daha düşük maliyetli olan bu yöntemde talep artınca bankalar, vade ve miktarı azaltarak aşırı talebe çözüm bulma yoluna gidiyorlar. Bankacılar, kredi kartı faiz oranının TCMB tarafından belirlendiğini ve şu anda yüzde 1.36 seviyesinde olduğunu belirtiyorlar. Ancak, bankaların faizleri belirleme yetkisi olmadığından, vadeleri ve miktarları azaltarak yoğun talebe karşılık bir çözüm arayışında olduklarını ifade ediyorlar.
TCMB, deprem sonrası tüketiciye verilen ihtiyaç kredilerini uygulanan faiz oranına göre menkul kıymet tesisi kapsamına almıştı. Bankacılar, bireysel müşteriler için kredi kartı üzerinden kredi kullanımının bu düzenleme sonrasında artmaya başladığına dikkat çekiyorlar.